Antena 3 CNN Externe Israel îngheaţă construcţiile în Ierusalimul de Est

Israel îngheaţă construcţiile în Ierusalimul de Est

Israel îngheaţă construcţiile în Ierusalimul de Est
Sursa foto: ierusalim est
27 Apr 2010   •   17:20

Premierul Israelului a îngheţat efectiv construcţiile evreieşti din Ierusalimul de est, arătau oficiali municipali, ceea ce reflectă un pas important de normalizare a relaţiilor cu SUA pentru reluarea discuţiilor de pace în Orientul Mijlociu.
Pasul vine în pofida declaraţiilor repetate ale lui Benjamin Netanyahu conform cărora nu va opri niciodată construcţiile în Ierusalimul de Est, ceea ce riscă să îi înfurie pe extremiştii din guvernul său.
De altfel, un parlamentar din Partidul Likud al lui Netanyahu avertiza că actuala coaliţie s-ar putea destrăma din cauza acestei chestiuni.
Totuşi, o îngheţare de facto ar putea să deschidă premizele pentru reluarea negocierilor de pace, blocate de anunţul Israelului pentru un mare plan de aşezări evreieşti în Ierusalim, făcut luna trecută în timpul vizitei vicepreşedintelui american Joe Biden .
Aceasta a declanşat cea mai gravă dispută diplomatică dintre SUA şi Israel în decenii şi i-a determinat pe palestinieni să suspende o nouă rundă de discuţii sub mandat american.
Oprirea, în mare taină, a proiectelor de construcţii coincide cu semnele că discuţiile ar putea începe şi poate explica recentele declaraţii americane despre apropierea Americii de Israel.
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a semnalat luni că este pregătit pentru discuţii indirecte după luni de ezitare. Abbas declara că va prezenta propunerea SUA în faţa Ligii Arabe, iar palestinienii "speră că răspunsul va fi pozitiv."
Informaţiile despre îngheţul de facto al construcţiilor a venit de la oficiali municipali, care au declarat pentru Associated Press că organismul care aprobă asemenea proiecte nu s-a mai reunite de la 9 martie- ziua în care Israel a anunţat controversatul plan de a construi 1600 apartamente în Ierusalimul de Est.
Nu este încă clar totuşi dacă oprirea la proiectele aprobate constituie un moratoriu autentic şi cât va dura, iar oficialii guvernamentali nu au confirmat niciun fel de îngheţ.
Pasul a fost confirmat însă de doi consilieri şi un inginer şef din Ierusalimul de Est.
Netanyahu a repetat că Israel are dreptul să construiască oriunde în sectorul estic al oraşului, pe care palestinienii speră să îl facă capitala unuii viitor stat, şi că orice abandonare ar presupune riscuri politice imense. Coaliţia lui Netanyahu este dominată de extremişti care se opun oricărei divizări.
Netanyahu a negat, lunim în faţa membrilor Likud , orice formă de îngheţ, arăta un parlamentar al formaţiunii.
De asemenea, negociatorul palestinian Saeb Erekat arăta că nu are nicio informaţie oficială în acest sens.
Antena3.ro

×
Parteneri
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024
x close