Antena 3 CNN Externe Autorităţile din Israel recunosc că le-au stricat iranienilor instalaţiile de îmbogăţire a uraniului printr-un atac cibernetic

Autorităţile din Israel recunosc că le-au stricat iranienilor instalaţiile de îmbogăţire a uraniului printr-un atac cibernetic

Israelul a lansat un atac cibernetic asupra instalației iraniene de îmbogățire a uraniului de la Natanz. Atacul a defectat rețeaua electrică a uzinei și a provocat o amplă pană de curent.

Autorităţile din Israel recunosc că le-au stricat iranienilor instalaţiile de îmbogăţire a uraniului printr-un atac cibernetic
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    11 Apr 2021   •   23:50

Acesta pare să fie mesajul transmis, duminică seara, Teheranului de către autoritățile din Israel, scrie cotidianul britanic The Guardian.

Șeful Statului Major israelian, Aviv Kochavi, a afirmat că operațiunile militare ale țării sale în Orientul Mijlociu "nu sunt ascunse de ochii dușmanilor".

De asemenea, într-un gest extrem de rar, radioul public din Israel a afirmat că Mossad, cel mai notoriu dintre serviciile secrete ale statului evreu, a “jucat un rol central” în incidentul de la instalația iraniană.

Ambele declarații sunt privite de presa internațională ca o recunoaștere a implicării Israelului în defectarea uzinei de îmbogățire a uraniului - un gest extrem de rar din partea statului evreu, care păstrează, de obicei, strict secrete astfel de intervenții.

Atacul cibernectic, la scurt timp după inaugurarea oficială a instalaţiilor

Defecțiunea de la Natanz a avut loc duminică dimineața, la scurt timp după ce autoritățile din Teheran inauguraseră, cu mare pompă, o nouă generație de centrifuge de îmbogățire a uraniului.

 Acestea încălcau acordul nuclear iranian semnat în 2015, care nu îi permite Teheranului să folosească decât centrifuge de primă generație, considerate mai puțin eficiente.

Oficialii iranieni susțin însă că nu mai au nicio obligație de a respecta acest acord, dat fiind că SUA s-au retras unilateral din el, la începutul mandatului lui Donald Trump.

Inițial, autoritățile din Teheran au descris pana de curent produsă duminică dimineața ca fiind un “accident”.

Teheranul avertizează că îşi rezervă dreptul de ripostă

Ulterior însă, demnitarii au început să vorbească despre un sabotaj, iar șeful Organizației pentru Energie Atomică din Iran, Ali-Akbar Salehi, a catalogat incidentul drept un act de “terorism nuclear”.

Iranul a sesizat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și comunitatea internațională, cerând combaterea unor astfel de acte și a afirmat că își rezervă dreptul “de a lua măsuri împotriva autorilor".

AIEA a declarat că este la curent cu acest incident dar a refuzat să facă alte comentarii.

Foto: Instalaţii nucleare la Natanz, Iran

×
Subiecte în articol: Israel Iran atac cibernetic nuclear
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close