Antena 3 CNN Externe Israel neagă ?oferta nucleară? pentru Africa de Sud

Israel neagă ?oferta nucleară? pentru Africa de Sud

Israel neagă ?oferta nucleară? pentru Africa de Sud
Sursa foto: shimon peres
25 Mai 2010   •   01:47


Israel "nu a negociat niciodată schimbul" de arme nucleare cu Africa de Sud, arăta preşedintele Shimon Peres, negând astfel o dezvăluire că ar fi oferit personal rachetele regimului de apartheid in 1975.
Relatarea, publicată de The Guardian, citează procese verbale ale unor serii de întâlniri la care Peres, pe atunci ministru al Apărării, ar fi oferit omologului său din Africa de Sud - P.W. Botha - focoase "în trei dimensiuni diferite."
Dacă documentele sunt dovedite a fi autentice ar fi prima dovadă a arsenalului nuclear al Israelului-fapt acceptat în plan global dar nerecunoscut de statul evreu.
Acuzaţiile au adus un răspuns prompt din partea biroului lui Peres .
"Nu există nicio bază în realitate pentru acuzaţiile publicate în această dimineaţă de The Guardian că, în 1975, Israel a negociat cu Africa de Sud schimbul de arme nucleare," se arată.
"Israel nu a negociat niciodată schimbul de arme nucleare cu Africa de Sud. Nu există niciun document israelian sau semnătură pe un document că asemenea negocieri ar fi avut loc" .
Ziarul este acuzat că a scris pe baza unor "interpretări selective ale documentelor sud-africane şi fără fapte concrete".

Antena3.ro


×
Subiecte în articol: arme nucleare Africa de Sud shimon peres
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close