Antena 3 CNN Externe Israel. Netanyahu devine premier şi promite continuarea eforturilor de pace, dar nu vrea un stat palestinian

Israel. Netanyahu devine premier şi promite continuarea eforturilor de pace, dar nu vrea un stat palestinian

Israel. Netanyahu devine premier şi promite continuarea eforturilor de pace, dar nu vrea un stat palestinian
Sursa foto: Benjamin Netanyahu
01 Apr 2009   •   09:05

Noul premier al Israelului, Benjamin Netanyahu, a adoptat un ton conciliant la preluarea mandatului său, promiţând că va căuta găsirea unui ?aranjament definitiv? cu palestinienii şi pacea cu întreaga lume arabă şi musulmană.
Cu toate aceste, el nu abordat în mod explicit teoria unui stat palestinian independent-un scop al SUA şi al comunităţii internaţionale.
?Nu vrem să conducem alt popor. Nu vrem să îi conducem pe palestinieni?, a declarat acesta înainte de învestitură. Cu toate acestea, liderul partidului Likud a provocat îngrijorare în timpul campaniei când a lăsat să se înţeleagă că va pune capăt eforturilor de pace şi a promis să extindă aşezările evreieşti din West Bank. De asemenea, numirea ultranaţionalistului Avigdor Lieberman ca ministru de Externe, a atras critici internaţionale.
Între timp însă şi-a mai redus din ton şi a promis continuare negocierilor de pace.
De altfel în discursul său a lăudat islamul. ?Cultura islamică este mare şi bogată, cu multe ramuri în istoria poporului nostru, care a cunoscute perioade înfloritoare pentru arabi şi evrei ce au trăit şi creat împreună?.
El a avertizat însă că ?islamul radical încearcă să ne eradicheze?. El a menţionat că Iranul, care îi susţine pe militanţi, este o ameninţare majoră la adresa securităţii regionale şi a cerut comunităţii internaţionale să prevină crearea armei nucleare de către Teheran.
El a cerut palestinienilor să lupte cu terorismul şi a declarat că va căuta stabilirea unei păci finale cu ei. ?Conform acordului de statut permanent, palestinienii vor avea autoritatea necesară pentru a se autoguverna?, dar nu a elaborat.
Antena3.ro

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close