Antena 3 CNN Externe Israel. Premierul Ehud Olmert acuză Hamas că a "spulberat" încetarea focului

Israel. Premierul Ehud Olmert acuză Hamas că a "spulberat" încetarea focului

Israel. Premierul Ehud Olmert acuză Hamas că a "spulberat" încetarea focului
17 Noi 2008   •   10:58

Premierul israelian, Ehud Olmert (foto), acuză mişcarea palestiniană Hamas că a "spulberat" încetarea focului, stare menţinută din luna iunie în Fâşia Gaza. Hamas susţine că armistiţiul a fost încălcat chiar de israelieni, mai ales că un nou raid al acestora a făcut, de curând, patru victime. Reluarea violenţei loveşte cel mai greu populaţia civilă din Gaza.
Patru palestinieni înarmaţi au fost ucişi, duminică, în Fâşia Gaza, de militarii israelieni, care afirmă că i-au surprins în timp ce se pregăteau să lanseze noi rachete asupra Israelului. Militanţii extremişti au chemat la răzbunare şi au proclamat sfârşitul încetării focului.
Armistiţiul s-a dus astăzi în bătaia vântului, ocupanţii sunt cei care i-au pus capăt, aşa că poartă răspunderea acestei decizii, iar rezistenţa palestiniană este gata să înfrunte orice agresiune.
În replică, Ehud Olmert i-a acuzat pe palestinieni de reluarea tirurilor de rachete şi i-a ameninţat cu o ofensivă militară de amploare.
Un alt ministru a propus reluarea asasinatelor în rândul liderilor Hamas, dar aceştia nu s-au arătat impresionaţi. Seara, palestinienii au lansat încă o rachetă asupra celui mai apropiat oraş israelian, Sderot, în urma căreia un bărbat a fost uşor rănit. Localnicii furioşi au blocat şoselele şi au cerut guvernului să ia măsuri împotriva palestinienilor.
Premierul Olmert, demisionar, ezită totuşi să declanşeze ofensiva înaintea alegerilor anticipate din februarie. Liderul partidului laburist, ministrul apărării Ehud Barak, se pronunţă mai curând pentru menţinerea armistiţiului. Israelul continuă, însă, să blocheze punctele de trecere spre Gaza, unde lipsa alimentelor, energiei şi medicamentelor a adus populaţia în pragul crizei umanitare.
Antena 3

×
Subiecte în articol: Ehud Olmert Hamas Fasia Gaza
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close