Antena 3 CNN Externe Israel. Premierul şi ministrul Apărării "sunt de acord în privinţa luptei împotriva ameninţării iraniene"

Israel. Premierul şi ministrul Apărării "sunt de acord în privinţa luptei împotriva ameninţării iraniene"

Israel. Premierul şi ministrul Apărării "sunt de acord în privinţa luptei împotriva ameninţării iraniene"
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
07 Oct 2012   •   12:34

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi ministrul Apărării Ehud Barak "sunt de acord în privinţa luptei împotriva ameninţării iraniene sub toate formele" şi "a gestionării relaţiilor cu Statele Unite", se arată într-un comunicat comun emis în urma unor tensiuni între cei doi lideri, relatează AFP.
   
Textul a fost publicat în noaptea de sâmbătă spre duminică, după o întâlnire între cei doi lideri, Netanyahu convocându-l pe Barak la preşedinţia consiliului pentru a-i cere clarificări în legătură cu întâlnirile pe care acesta le-a avut cu oficiali americani fără consimţământul său prealabil, a afirmat postul de radio israelian.
   
Potrivit acestui comunicat, "premierul şi ministrul Apărării sunt de acord în privinţa luptei împotriva ameninţării iraniene sub toate formele, precum şi a gestionării relaţiilor cu Statele Unite sub conducerea premierului".
   
"Premierul şi ministrul Apărării au convenit să continue cooperarea în faţa provocărilor care ameninţă securitatea Israelului", arată acest text publicat de cabinetul lui Barak.
   
Presa israeliană a menţionat o întâlnire recentă a lui Barak la Chicago cu primarul acestui oraş, Rahm Emmanuel, fost şef de cabinet al preşedintelui american Barack Obama, care l-a iritat pe Netanyahu.
   
Tot potrivit presei, în timpul acestei întrevederi de la Chicago, Barak s-ar fi demarcat de Netanyahu care a cerut Statelor Unite să impună o "linie roşie" Iranului în privinţa programului său nuclear controversat, sub ameninţarea unor atacuri asupra instalaţiilor nucleare.
   
Această solicitare a lui Netanyahu a generat tensiuni între Israel şi Statele Unite deoarece s-a lovit de refuzul lui Obama, care privilegiază calea diplomatică şi sancţiunile internaţionale.
   
Un apropiat al lui Barak, citat duminică de cotidianul Yediot Aharonot, a declarat că, "la vârsta lui şi cu statutul pe care îl are, ministrul Apărării nu acceptă să fie dojenit de nimeni, nici chiar de premier".
   
Potrivit aceleiaşi surse, "Barak va continua să acţioneze după cum crede în Israel şi în străinătate. El este convins că acţioneată pentru mai bine, în interesul Guvernului Israelului, pentru relaţiile acestuia cu Statele Unite şi forţa defensivă a Israelului".
   
Aceste tensiuni între Netanyahu şi Barak au loc în timp ce se multiplică informaţiile privind eventuale alegeri legislative anticipate în Israel, în principiu în februarie sau martie.
   
Sondajele anticipează la unison o victorie incontestabilă a lui Netanyahu, liderul partidului Likud (dreapta), şi sunt foarte sceptice cu privire la şansele de succes ale partidului Atzmaut (Independenţa) al lui Barak, care numără cinci deputaţi.

×
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close