Antena 3 CNN Externe Israel: Preţul cerut de Hamas pentru eliberarea militarului ostatic este prea mare

Israel: Preţul cerut de Hamas pentru eliberarea militarului ostatic este prea mare

Israel: Preţul cerut de Hamas pentru eliberarea militarului ostatic este prea mare
Sursa foto: prizonieri palestinieni
18 Mar 2009   •   11:01

Premierul israelian Ehud Olmert a respins cererea Hamas de eliberare a 450 de prizonieri, închişi pe termen lung, în schimul militarului israelian ţinut ostatic. Discuţiile pentru eliberarea lui Gilad Shalit, capturat de militanţii palestinieni în 2006, au ajuns la un impas odată cu refuzul lui Olmert de a elibera palestinienii care execută pedepse pe viaţă pentru atacuri cu bombe.
Aceasta ar putea afecta iremediabil negocierile mediate de Egipt pentru a ajunge la un acord de încetare a focului între Israel şi Hamas, după războiul de 22 de zile dintre cele două părţi în Fâşia Gaza.
De asemenea, ar putea submina eforturile occidentale de a pune capăt blocadei Israelului, care împiedică intrarea de bunuri vitale în Gaza, pe care o controlează mişcarea islamistă.
Olmert, care va mai ocupa funcţia doar două săptămâni, a susţinut totuşi că efortul de a-l elibera pe Shalit nu vor înceta.
?Avem linii roşii pe care nu le vom trece?, de declarat Olmert în cadrul unei declaraţii televizate. El a susţinut că Israelul s-a oferit să elibereze sute de prizonieri palestinieni, dar oferta a fost refuzată, iar altele nu vor mai fi făcute către Hamas.
Purtătorul de cuvânt al lui Olmert a precizat că Israelul va continua să facă de eliberarea lui Shalit o condiţie absolută pentru încheierea unui armistiţiu mai larg cu Hamas şi pentru deschiderea graniţelor.
Pe de altă parte, Hamas se opune introducerii viitorului lui Shalit în negocierile în cauză. În schimbul lui Shalit, a cerut eliberarea a 1400 de prizonieri palestinieni, printre care 450 condamnaţi pe termen lung. Israel are circa 11.000 de palestinieni în închisorile sale.
Antena3.ro

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close