Antena 3 CNN Externe Israel promite noi aşezări în teritoriile ocupate, în pofida crizei cu SUA

Israel promite noi aşezări în teritoriile ocupate, în pofida crizei cu SUA

Israel promite noi aşezări în teritoriile ocupate, în pofida crizei cu SUA
Sursa foto: colonii evreiesti
16 Mar 2010   •   03:49

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a subliniat luni că vor continua construcţiile de în coloniile din Ierusalimul de Est, o măsură ce va tensiona şi mai mult relaţiile cu SUA, aliatul principal al statului evreu.
Preşedintele palestinian Mahmud Abbas a răspuns anunţând că nu va reveni la discuţiile de pace fără o îngheţare competă a aşezărilor.
"Construcţia va continua în Ierusalim aşa cum cum s-a întâmplat în ultimii 42 de ani," declara Netanyahu în faţa partidului său - Likud .
El a subliniat că în perioada amintită nici un guvern israelian nu a limitat construcţiile în Ierusalim. Anunţul vine după ce presa locală amintea că secretarul american de stat ceruse Israelului să anuleze proiectul lansat curând.
Israel o acupat Ierusalimul arab de Est în 1967 şi ulterior l-a anexat în cadrul unui pas nerecunoscut de comunitatea internaţională
Aprobarea de săptămâna trecută a 1600 de noi case în coloniile evreieşti a înfuriat Washington, mai ales că măsura a venit în timpul vizitei vicepreşedintelui american Joe Biden pentru a promova negocierile de pace cu palestinienii.
Ambasadorul Israelului la Washington declara că relaţiile bilaterale sunt la cel mai scăzut nivel în 35 de ani.
Anunţul recent israelian a stârnit furia palestinienilor, care privesc Ierusalimul de Est ca fiind capitala unui viitor stat.
"Nu vor mai exista negocieri cu continuare activităţii de colonizare,"declara purtătorul de cuvânt al lui Abbas, Nabil Abu Rudeina. "Aceste politici nu creează atmosfera adecvată pentru reluarea procesului de pace."
La Washington, oficialii americani, inclusiv Biden şi secretarul de stat american Hillary Clinton au calificat pasul israelian ca fiind o insultă.
Iar şeful politicii externe a UE, Catherine Ashton, sublinia că iniţiativa Israelului "a pus în pericol şi a subminat acordul de a începe discuţiile de proximitate. Aşezările sunt ilegale, constituie un obstacol la pace şi ameninţă să facă imposibilă soluţia cu două state" .

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: colonii evreiesti Benjamin Netanyahu
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close