Antena 3 CNN Externe Israel recunoaşte că a folosit fosfor alb în Gaza

Israel recunoaşte că a folosit fosfor alb în Gaza

Israel recunoaşte că a folosit fosfor alb în Gaza
Sursa foto: gaza hamas prizonieri
31 Iul 2009   •   04:45

Israel a arătat că anchetează 100 de plângeri legate de comportament neadecvat al forţelor sale în timpul ofensivei din Gaza şi a admis că trupele sale au folosit fosfor alb, dar fără a încălca legislaţia internaţională.
Un raport pe 163 de pagini al guvernului, emis în anticiparea anchetei ONU privind crimele de război ce ar urma să fie terminată luna viitoare, apără conflictul de 22 de zile ca fiind un răspuns "necesar şi proporţionat" la tirul de rachete al Hamas înspre Israel.


Circa 1.400 palestinieni, din care mulţi civili, şi 13 israelieni au fost ucişi în timpul operaţiunilor, dar Israel a respins în mod repetat acuzaţiile de crime de război emise de mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor omului.

În raportul ministerului de Externe, Israel califică războiul ca fiind răspunsul la tragerea de către mişcarea islamistă Hamas din Gaza a 12.000 de rachete în opt ani şi la atentatele sinucigaşe ce au ucis 1100 de persoane în Israel.
Se reiterează că Israel a respectat legislaţia internaţională în campania de 22 de zile şi adaugă că face "anchete complete" în cazul a 100 de plângeri rezultate în urma investigaţiilor ONU şi ale organizaţiilor pentru apărarea dreptului omului.

De asemenea, au fost deschise dosare penale în 13 cazuri, majoritatea implicând soldaţi israelieni care au folosit civili ca scuturi umane sau au produs daune pa proprietăţi.


Israel susţinea anterior că investigaţiile interne ale forţelor sale armate nu au găsit dovezi de comportament neadecvat grav.

Israel a mai admis în raport, pentru prima dată, că armata ?a folosit muniţie ce conţine fosfor alb" în Gaza, dar neagă că a încălcat legislaţia internaţională, subliniind că nu a tras cu asemenea arme în zonele populate.


Anterior, Israel a declarat că anchetează acuzaţiile că s-ar fi folosit fosfor alb, fără a nega sau confirma direct că ar fi făcut acest lucru.

Israel nu a cooperat cu ancheta ONU, condusă de fostul procuror şef al ONU pe crime de război Richard Goldstone, acuzând organizaţia de poziţie părtinitoare contra statului evreu.

Antena3.ro

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close