Antena 3 CNN Externe Israel regretă anunţul privind noile construcţii în colonii, dar nu retrage proiectul

Israel regretă anunţul privind noile construcţii în colonii, dar nu retrage proiectul

Israel regretă anunţul privind noile construcţii în colonii, dar nu retrage proiectul
Sursa foto: israel
15 Mar 2010   •   01:42

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a exprimat regretul pentru anunţarea planului privind coloniile evreieşti ce au afectat relaţiile cu Washington şi ameninţă reluarea negocierilor de pace din Orientul Mijlociu.

În primele sale comentarii publice referitoare la cea mai gravă criză cu Washington de la preluarea funcţiei, el nu a oferit însă indicii că va respecta cererile palestinienilor de a anula proiectul de construire a 1600 de case pentru colonişti.

"Propun să nu ne lăsăm duşi de val şi să ne calmăm," cerea Netanyahu cabinetului său. "A fost un incident regretabil aici, ce s-a produs nevinovat," arăta acesta referindu-se la anunţului unui ministru în timpul unei vizite a vicepremierului american Joe Biden, despre intenţiile de construire în Cisiordania şi Ierusalimul de Est.

Momentul anunţului, după ce palestinienii au fost de acord cu discuţii indirecte de pace, l-au pus într-o postură jenantă pe Biden şi au fost ridicate întrebări referitoare la chstiunea bunei cooperări SUA-Israel pe subiectul Iran.
"A fost dureros şi cu siguranţă nu ar fi trebuit să se întâmple ," sublinia premierul, făcând referire la anunţul ministrului de Interne.
Între timp un consilier al preşedintelui palestinian arăta că declaraţiile lui Netanyahu nu au atins punctul dorit de palestinieni pentru ca discuţiile de pace să fie reluate.
"Ce este necesar este anularea deciziei israelieni şi îndepărtarea de politica provocării părţii palestiniene," declara Abu Rdainah .

La Casa Albă, secretarul american de stat Hillary Clinton declara despre comportamentul Israelului că este "insultător", după ce a aprobat proiectul în timpul vizitei lui Biden, care îşi concentrase turneul pe angajamentul Washingtonului pentru securitatea Israelului şi sancţiunile contra Iranului.
Deşi aceasta arăta că relaţiile cu Israel sunt "durabile şi puternice", i-a cerut lui Netanyahu să repare legăturile.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close