Antena 3 CNN Externe Planul secret conceput de Israel dacă Rusia invadează Ucraina. Ce rol joacă România

Planul secret conceput de Israel dacă Rusia invadează Ucraina. Ce rol joacă România

Statul Israel are un plan secret pentru a-i salva pe evreii din Ucraina și pe rudele lor în cazul unei invazii lansate de Rusia.

Planul secret conceput de Israel dacă Rusia invadează Ucraina. Ce rol joacă România
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Feb 2022   •   13:01

Potrivit publicației The Jerusalem Post, care citează înalți oficiali guvernamentali de la Ierusalim, planul implică recuperarea evreilor ucraineni, aducerea lor în Israel și găzduirea lor temporară.

Sursa citată arată că reprezentanți din ministerele și organizațiile oficiale abilitate s-au întâlnit în mod regulat, de mai multe săptămâni, pentru a lucra la planul de evacuare.

Pe măsură ce perspectiva invaziei ruse în Ucraina pare tot mai apropiată, comunitatea evreiască din Ucraina trebuie să decidă dacă este interesată să plece din țară cu ajutorul organizațiilor evreiești și al guvernului israelian, notează The Jerusalem Post.

Conform oficialilor de la Ierusalim, circa 200.000 de rezidenți ucraineni sunt eligibili să se mute în Israel în baza legislației în vigoare, dacă doresc să procedeze astfel.

Dintre cele 200.000 de persoane, circa 50.000 sunt evrei.

Pnina Tamano-Shata, ministrul israelian pentru imigrație și integrare, a precizat că a dat instrucțiuni aparatului său de lucru să se pregătească pentru un scenariu cu mii de imigranți în eventualitatea unui atac al Rusiei.

Ea a estimat că numărul celor interesați să fie evacuați imediat ar putea fi între câteva mii și câteva zeci de mii. 

Premierul israelian Naftali Bennett le-a cerut, duminică, cetățenilor israelieni să părăsească Ucraina.

Premier israelian: "Nu așteptați situația în care vă va fi imposibil să vă întoarceți"

"Nu vă asumați riscuri care nu sunt necesare. Nu așteptați situația în care veți dori să vă întoarceți, dar va fi imposibil. Dați dovadă de responsabilitate pentru propriile vieți, părăsiți Ucraina de îndată ce este posibili și veniți acasă", a spus el la începutul unei ședințe de guvern.

Un anunț similar a fost formulat de Ministerul israelian de Externe cu o zi înainte.

În prezent, sunt între 10.000 și 15.000 de cetățeni israelieni în Ucraina, dintre care 6.450 s-au înregistrat la ambasada din Kiev pentru a primi actualizări.

Circa 2.000 sunt studenți, majoritatea arabi israelieni.

Guvernul israelian a discutat cu Kievul un plan de urgență pentru deschiderea unui birou diplomatic la Lvov, pentru a facilita evacuarea evreilor pe cale terestră, pe la granița vestică a țării.

De asemenea, autoritățile israeliene au discutat cu cele din Polonia, Ungaria, Slovacia, Moldova și România posibilitatea evacuării evreilor din Ucraina prin aceste state.

×
Subiecte în articol: Israel Ucraina Rusia România
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close