Antena 3 CNN Externe Israel schimbă 20 de prizonieri Hamas pe o înregistrare a soldatului răpit

Israel schimbă 20 de prizonieri Hamas pe o înregistrare a soldatului răpit

Israel schimbă 20 de prizonieri Hamas pe o înregistrare a soldatului răpit
Sursa foto: Gilad Shalit
01 Oct 2009   •   15:25

Israel şi mişcarea islamică Hamas au căzut de acord să elibereze 20 de prizoniere în schimbul unor informaţii despre soldatul israelian răpit Gilad Shalit , pe fondul escaladării violenţelor dintre armata israeliană şi militanţii din Fâşia Gaza.

Abu Obeida, purtător de cuvânt al Brigăzilor al-Qassam, mişcarea armată a Hamas, a confirmat acordul, la care s-a ajuns cu medierea Egiptului şi Germaniei pentru schimbul de prizonieri.

"S-a stabilit un acord de a elibera 20 de femei palestiniene deţinute în închisorile ocupanţilor în schimbul unor informaţii despre soldatul sionist Gilad Shalit," a declarat Obeida.
Aripa armată a Hamas şi alte grupuri armate mai puţin influente l-au răpit pe Shalit în iunie 2006, după ce au atacat o bază israeliană la SE de Fâşia Gaza.Doi alţi soldaţi şi şase palestinieni au fost ucişi.
Răpitorii au cerut eliberarea a circa 1000 de prizonieri palestinieni, inclusiv 450 care au sentinţe pe viaţă.
Israel a declarat că acordul se bazează pe primirea unei casete video cu Shalit.

În timp ce Hamas şi Israel discutau despre primii paşi în schimbul de prizonieri, violenţa a crescut în Fâşia Gaza în ultimele zile între armata israeliană şi militanţi, care au şi lansat câteva rachete artizanale spre sudul Israelului.
În plus, şeful situaţiilor de urgenţă din Gaza, Mo'aweya Hassanein, a declarat că doi palestinieni au fost ucişi şi şapte răniţi după ce două avioane israeliene au bombardat două ţinte la graniţa cu Egiptul.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: miscarea Hamas
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close