Antena 3 CNN Externe Israel se îndoieşte că sancţiunile pot afecta Iranul

Israel se îndoieşte că sancţiunile pot afecta Iranul

Israel se îndoieşte că sancţiunile pot afecta Iranul
Sursa foto: harta iran
08 Apr 2010   •   20:44

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că se îndoieşte că sancţiunile care sunt acum negociate pentru a fi introduse contra Iranului vor fi destul de dure pentru a pune capăt ambiţiilor nucleare ale republicii islamice.
"Mă îndoiesc că un asemenea program va avea dinţi şi capacitatea reală de a opri " efortul nuclear al Iranului, declara acesta la o conferinţă de presă la Ierusalim, făcând referire la efortul dus de SUA de a introduce noi sancţiuni contra Iranului pentru programul său nuclear.
Netanyahu a subliniat că "singurele sancţiuni eficiente ar fi cele care lovesc piaţa energetică a Iranului, fie importul de petrol rafinat, sau producţia de ţiţei."
Israel este convins că Iran încearcă să obţină arma nucleară şi nu a exclus opţiunea militară pentru a pune capăt acestui efort.
Administraţia americană a prezentat o nouă strategie nucleară, marţi, în care arăta că va folosi armele nucleare doar în "circumstanţe extreme" şi nu va ataca state non-nucleare, deşi Iran şi Coreea de Nord sunt considerate excepţii.
Strategia descrie "terorismul nuclear" a fi o ameninţare imediată şi extremă, eforturile de a încerca să împiedice răspândirea armelor atomice având prioritate maximă.
"Aceasta este o chestiune foarte, foarte serioasă că armele nucleare, chiar şi armele nucleare brute, îşi vor găsi locul în mâinile teroriştilor, iar consecinţele ar putea fi foarte, foarte cumplite pentru întreaga umanitate," sublinia Netanyahu .
Răspunzând unei întrebări , el a respins preocupările că atenţia s-ar putea concentra pe arsenalul nuclear al Israelului.
"Nu sunt preocupat că cineva se va gândi că Israel este un regim terorist. Toată lumea ştie un regim terorist şi un terorist dur când văd unul şi, credeţi-mă, că văd destui în jurul Israelului."
Israel nu a recunoscut niciodată că are arme nucleare şi a menţinut o stare de ambiguitate în această privinţă de la deschiderea reactorului său nuclear din deşertul Negev, în 1965.
Antena3.ro

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close