Antena 3 CNN Externe Israel sfidează SUA în chestiunea coloniilor evreieşti: aprobă noi construcţii

Israel sfidează SUA în chestiunea coloniilor evreieşti: aprobă noi construcţii

Israel sfidează SUA în chestiunea coloniilor evreieşti: aprobă noi construcţii
Sursa foto: colonii gaza
09 Mar 2010   •   09:06

Israel a autorizat construcţia a 112 noi apartamente în Cisiordania în pofida promisiunii de a reduce construcţiile, a anunţat guvernul, declanşând astfel furia palestinienilor la doar o zi după ce au acceptat, cu reticenţă, noi discuţii de pace.
Informaţiile despre noua construcţie din colonia Beitar Illit şi posibila complicare a negocierilor vine pe fondul creşterii în intensitate a efortului american de a salva procesul de pace.
Vicepreşedintele american Joseph Biden a sosit în Israel, fiind vizita la cel mai înalt nivel în Israel şi teritoriile palestinene al unui oficial al administraţiei Obama.
Este de aşteptat ca Biden să ceară Israelului să nu îşi ducă la îndeplinire ameninţările de atacare a Iranului.
De asemenea, se va întâlni separat cu liderii israelieni şi palestinieni pentru a impulsiona reluarea discuţiile de pace indirecte.
Ambasadorul american pentru regiune, George Mitchell, este de asemenea în Orientul Mijlociu, unde s-a întâlnit. luni, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi liderul palestinian Mahmoud Abbas.
Negociatorul palestinian Saeb Erekat acuza Israelul că încearcă să submineze discuţiile chiar înainte de a începe. "Dacă guvernul israelian doreşte să saboteze eforturile lui Mitchell prin asemenea paşi, atunci să vorbim cu el că poate nu este cazul să mai avem aceste negocieri dacă preţul este atât de mare,"declara Erekat .
Palestinienii au prezentat SUA un document în care erau subliniate dorinţele lor pentru un acord de pace- stat palestinian în Gaza şi Cisiordania, cu mici modificări de graniţă.
Problema construcţiilor din cele două regiuni şi Ierusalimul de Est este una deosebit de sensibilă în negocieri.
Sub presiunea SUA, Israel a acceptat în noiembrie să limiteze construcţia din Cisiordania la 3000 de apartamente aflate în execuţie. Dar a respins orice măsură pentru Ierusalimul de Est, dorit de palestinieni drept capitală.
Guvernul declara atunci că ar putea interveni excepţii, iar ministerul apărării preciza luni că s-a creat o excepţie pentru ultra-ortodoxul Orthodox Beitar din pricina unor chestiuni de siguranţă şi infrastructură.
Duminică, liderii celor două părţi au acceptat participarea la discuţii de pace indirecte pe durata a patru luni.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close