Antena 3 CNN Externe Israel şi SUA ajung la un acord privind colonizările

Israel şi SUA ajung la un acord privind colonizările

Israel şi SUA ajung la un acord privind colonizările
Sursa foto: west bank israel
09 Iul 2009   •   15:35

Israel şi SUA au ajuns la un acord ce permite statului evreu să ridice circa 2500 de case aflate deja în construcţie în Cisiordania, scrie publicaţia Maariv. Cu toate acestea, Statele Unite au calificat relaterea ca fiind "inexactă."
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ian Kelly, declara că "obiectivul" administraţiei for Barack Obama nu s-a schimbat, "ca toate părţile din regiune să îşi respecte obligaţiile ."
Acesta făcea referire la obligaţiile conform acordului din 2003 pentru atingerea păcii israeliano-palestinien, ce cere îngheţarea colonizării.

?Şi ştiţi care este poziţia noastră în privinţa colonizării. Această activitate trebuie să se înceteze. Aceasta se află în planul stabilit. Aşa că relatările sunt inexacte," declara Kelly .

Maariv relata că acordul a fost atinse în timpul unei întâlniri între ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, şi trimisul special american pentru Orientul Mijlociu George Mitchell, în decursul zilei de luni.

Liderul palestinian Mahmud Abbas susţine că nu s-a ajuns la niciun acord privind contruirea de noi colonii.

"Privind acest subiect, situaţia rămâne aşa cum este şi Israel trebuie să oprească orice activitate legată de construirea de noi colonii", a declarat acesta reporterilor în timpul unei vizite în Cipru.
Conform acordului amintit, Israel ar avea permisiunea să continue lucrul la 700 de contrstrucţii aflate în faza de execuţie în teritoriul palestinian ocupat, sau circa 2500 unităţi.
Acordul ar fi contrar cererilor repetate de administraţia Obama ca Israelul să oprească colonizarea, pe care comunitatea internaţională o consideră ilegală şi care este obstacol major în procesul de pace din Orientul Mijlociu.

Barak şi Mitchell s-ar fi înţeles, scrie Maariv, ca o oprire a colonizării să fie atinsă doar în cadrul negocierilor de pace regionale, ce ar implica şi Siria cu Liban.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: colonii evreiesti
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close