Antena 3 CNN Externe Israel staţionează submarine înarmate nuclear în coasta Iranului

Israel staţionează submarine înarmate nuclear în coasta Iranului

Israel staţionează submarine înarmate nuclear în coasta Iranului
Sursa foto: golful persic
31 Mai 2010   •   00:34

Trei submarine israeliene construite de Germania şi echipate cu rachete de croazieră nucleare vor fi desfăşurate în Golf, lângă coasta iraniană.
Primul a fost trimis ca răspuns la temerile israeliene că rachetele balisitice desfăşurate de Iran, Siria şi Hezbollah (organizaţie militară şi politică din Liban) ar putea lovi Israelul, inclusiv bazele sale aeriene şi lansatoarele de rachete.
Submarinele din Flotilla 7 ? Dolphin, Tekuma şi Leviathan ? au mai fost desfăşurate în Golf. Acum însă a fost luată decizia ca prezenţa lor să fie permanentă pentru cel puţin una din cele trei nave.
Comandatul flotilei, identificat doar ca fiind ?colonel O?, a declarat unei publicaţii israeliene: ?suntem o forţă de asalt subacvatică. Acţionăm în adâncime şi departe, foarte departe, de graniţele noastre.?
Fiecare din submarine are un echipaj de 35 - 50 militari, comandaţi de un colonel capabil de a lansa rachete de croazieră nucleare, scrie The Timese.
Navele pot rămâne pe mare timp de circa 50 de zile şi scufundate la peste 300 m timp de cel puţin o săptămână. Unele din rachete sun echipate cu cele mai avansate focoase nucleare din arsenalul israelian.
Desfăşurarea este menită a acţiona ca apărare, a culege informaţii şi potenţial pentru a debarca agenţi Mossad.
Submarinele ar putea fi folosite dacă Iran continuă programul său de a produce bomba nucleară, iar ?rachetele de croazieră cu o rază de 1500 km pot lovi orice ţintă în Iran? .
Răspunzând activităţii israeliene, un amiral iranian sublinia că ?oricine doreşte să facă un gest nefast în Golful Persic va primi un răspuns în forţă din partea noastră.?
Nevoia Israelul de a împiedica o alianţă Iran-Siria-Hezbollah a fost demonstrată luna trecută. MInistrul apărării Ehud Barak ar fi prezentat lui Barack Obama imagini din satelit cu un convoi de rachete balistice ce mergea din Siria către Hezbollah.
Antena3.ro

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close