Antena 3 CNN Externe Israel va ancheta personal raidul asupra convoiului umanitar. Palestina şi Turcia protestează

Israel va ancheta personal raidul asupra convoiului umanitar. Palestina şi Turcia protestează

Israel va ancheta personal raidul asupra convoiului umanitar. Palestina şi Turcia protestează
15 Iun 2010   •   00:46

Israel a anunţat înfiinţarea unei comisii de anchetă privind circumstanţele atacului mortal asupra convoiului umanitar internaţional pentru Gaza de către trupe de comando israeliene.

 

Premierul Benjamin Netanyahu arăta că el este sigur că investigaţia va demonstra că Israel a acţionat corect.

 

"Sunt convins că expunerea faptelor de către comisie va dovedi că scopurile şi acţiunile Israelului şi cele ale forţelor sale armate au fost acte corecte de autoapărare în acord cu cele mai înalte standarde internaţionale. Cred că decizia cabinetului de a crea o comisie publică independentă va demonstra întregii lumi că Israel acţionează legal, transparent şi responsabil," sublinia Netanyahu .

 

Comisia este condusă de Yaakov Turkel, fost membru al Curţii Supreme de Justiţiedin Israel. Organismul va avea şi doi obervatori internaţionali: laureatul Nobel politicianul nord irlandez David Trimble şi fostul procurator şef militar canadian, generalul Ken Watkin.

 

Iniţiativa israeliană vine odată cu intensificarea presiunii internaţionale asupra Israelului de a explica cum trupele sale de elită au ucis nouă activişti pro-palestinieni în timpul raidului asupra flotilei turceşti ce încerca să spargă blocada asupra Gaza, pe 31 mai.

 

Cu toate acestea, termenii comisiei nu au satisfăcut criticii, precum Turcia, care au cerut o anchetă internaţională pe deplin independentă.

 

Cererea a fost repetată de ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu.

 

"Nu credem că o ţară care a atacat un convoi civil în apele internaţionale poate efectua o anchetă imparţială. În acest sens, dorim o comisie internaţională să ancheteze aceasă chestiune şi vrem ca aceasta să se desfăşoare sub controlul direct al ONU."

 

Observatorii internaţionali din cadrul comisiei înfiinţată de Netanyahu nu au voie să voteze în privinţa procedurilor şi concluziilor. De asemenea, nu vor acces automat la documente ce ar putea afecta securitatea naţională. În plus, comisia nu poate interoga direct soldaţii implicaţi în incident, aceasta trebuind a se baza pe ancheta proprie a armatei.

 

Liderul palestinian, Mahmoud Abbas, sublinia şi el că această comisie nu respectă cererea Consiliului de Securitate al ONU. Forul internaţional a condamnat, pe 1 iunie, atacul israelian şi a cerut " o investigaţie, promptă, imparţială, credibilă şi transparentă, în conformitate cu standardele internaţionale."

 

Totuşi, Statele Unite au salutat decizia israeliană. De cealaltă parte a oceanului, miniştrii de externe ai UE, reuniţi luni la Luxembourg, au emis un proiect de comunicat calificând blocada "inacceptabilă şi contraproductivă."

Antena3.ro

×
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close