Antena 3 CNN Externe Israel va construi 700 de locuinţe în Ierusalimul de Est. Occidentul protestează

Israel va construi 700 de locuinţe în Ierusalimul de Est. Occidentul protestează

Israel va construi 700 de locuinţe în Ierusalimul de Est. Occidentul protestează
Sursa foto: ierusalim est
29 Dec 2009   •   00:27

Israel a anunţat luni că va construi 700 noi apartamente în Ierusalimul de Est, unde palestinienii speră să stabilească capitala viitorului lor stat. SUA, palestinienii şi UE au condamnat planul israelian, consideră o nouă lovitură tentativelor americane de reluare a negocierilor de pace din Orientul Mijlociu.
Trimisul special american pentru regiune, George Mitchell, care încearcă să găsească o formulă de discuţii, este aşteptat în Israel şi Cisiordania în ianuarie.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, declara că SUA "se opune noii construcţii israeliene în Ierusalimul de Est" şi că nicio parte nu ar trebui să facă paşi care să împiedice negocierile. El a cerut ambelor părţi să reia discuţiile fără precondiţii.
Israel susţine că zonele evreieişti şi cartierele din Ierusalimul de Est nu sunt colonii, ci parte a propriei capitale, o opinie contestată de comunitatea internaţională.
Planul anunţat luni duce cabinetul lui Benjamin Netanyahu pe un nou teritoriu politic, prin iniţierea de construcţii în Ierusalimul de Est. Până acu, guvernul declara că acceptă doar construcţiile aflate deja în execuţie.
Circa 300.000 israelieni trăiesc în Cisiordania şi alţi 180.000 în Ierusalimul de Est, zone revendicate de palestinieni pentru propriul stat.
Israel a capturat Ierusalimul de Est în urma războiului din 1967 şi ulterior l-a anexat, un pas care nu a fost niciodată recunoscut de comunitatea internaţională.
Antena3.ro

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close