Antena 3 CNN Externe Israelienii către Obama şi planul pentru Orientul Mijlociu: ?No you can?t?

Israelienii către Obama şi planul pentru Orientul Mijlociu: ?No you can?t?

Israelienii către Obama şi planul pentru Orientul Mijlociu: ?No you can?t?
Sursa foto: no you cant
10 Iun 2009   •   04:41

Presiunea preşedintelui american pentru pace în Orientul Mijlociu a provocat o activare a israelienilor de dreapta, care au lansat o campanie contra iniţiative sale, cu sloganul ?No you can?t? (nu, nu poţi).
Acesta este un joc de cuvinte după sloganul folosit de Barack Obama pentru a ajunge la Casa Albă ?Yes we can? .
Cum George Mitchell, trimisul special al administraţiei americane pentru Orientul Mijlociu, a ajuns la Ierusalim, s-a văzut confruntat cu o camanie din ce în ce mai mare contra presiunilor liderului american pentru oprirea colonizării din Cisiordania. Într-un poster, Obama era prezentat în haine palestiniene, în vreme ce altele subliniau numele complet Barack Hussein Obama, în timp ce unii activişti îl condamnau pe Obama ca cel mai antisemit preşedinte american.
Protestele vin după discursul lui Obama de la Cairo, în care a reiterat sprijinul său pentru un stat palestinian. Oficiali israelieni declară că administraţia SUA este în curs contradictoriu cu Israel, iar relaţiile dintre cele două state-aliate nu au fost niciodată la un punct atât de jos în ultimii zece ani.
În acelaşi timp, un oficial palestinian aprecia că SUA are un plan avansat pentru a rezolva conflictul israeliano-palestinian.
Saeb Erekat, negociator palestinian, arăta că un stat palestinian face parte din acest plan. O publicaţie arabă din Londra scria că guvernul american a prezentat Egiptului un plan pentru a pune capăt conflictului în câţiva ani pe baza soluţiei cu două state.
Publicaţia Ashaarq al-Awsat scrie că Obama ar fi prezentat premierului israelian Benjamin Netanyahu acest plan în timpul vizitei de la Washington din luna mai şi a cerut un răspuns în şase săptămâni.
Până acum Netanyahu a respins cererile SUA de a opri colonizările în teritoriile ocupate.
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, care s-a întâlnit şi el cu Obama luna trecută, a prezentat un document semnat de Rusia şi câteva state UE, arătând fatele creării unui stat palestinian.
Planul lui Abbas stabileşte intervalul de timp ce cere observatori pentru a monitoriza crearea statului în Fâşia Gaza, Cisiordania şi Ierusalimul de Est, potrivit lui Erekat.
Acesta arăta că planul a mai fost semnat de Franţa, Londra, China, Japonia, Arabia Saudită, Egipt, Iordania şi ONU.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Orientul Mijlociu stat palestinian
Parteneri
Florin Piersic, transferat cu avionul SMURD, la București
x close