Antena 3 CNN Externe Israelul a acceptat să diminueze blocada impusă Fâşiei Gaza

Israelul a acceptat să diminueze blocada impusă Fâşiei Gaza

Israelul a acceptat să diminueze blocada impusă Fâşiei Gaza
18 Iun 2010   •   04:03

Cabinetul de securitate israelian a acceptat să diminueze blocada impusă Fâşiei Gaza, facilitând intrarea unor "bunuri de utilitate civilă" şi "materiale pentru proiecte civile" în enclava palestiniană, urmare a presiunii internaţionale.

Această hotărâre intervine în urma unor cereri repetate din partea comunităţii internaţionale în vederea slăbirii blocadei impuse de Israel, de patru ani, împotriva Fâşiei Gaza.

Aceste presiuni au sporit după asaltul marinei israeliene, la 31 mai, împotriva unei flotile umanitare internaţionale, care încerca să "spargă" blocada. În acest raid controversat au fost ucişi nouă civili turci, generând numeroase proteste în lume.

Aproximativ 80 la sută din locuitorii Fâşiei Gaza (1,5 milioane) depind de ajutoarele internaţionale.

După două zile de discuţii, cabinetul de securitate, din care fac parte jumătate din membrii Guvernului lui Benjamin Netanyahu, a hotărât să "faciliteze sistemul potrivit căruia în (Fâşia) Gaza (pot) intra bunuri de utilitate civilă şi să lărgească accesul la materiale pentru proiecte civile care sunt sub supervizare internaţională", potrivit comunicatului.

În schimb, Guvernul vrea "să continue procedurile de securitate existente, pentru a preveni pătrunderea de arme şi material de război" în acest teritoriu, a subliniat textul.

Organizaţiile umanitare au salutat decizia, dar au subliniat că mai trebuie făcute multe pentru a pune capăt sărăciei din Gaza şi a permite economiei să se dezvolte.

Cabinetul israelian a organizat dezbateri prelungite despre modul de relaxare a restricţiilor, dar a oferit puţine detalii despre modul de implementare a noului regim.

Oxfam, una din principalele organizaţii umanitare din Gaza, arăta că noul acord ?este departe de ridicarea totală a blocadei, care se cere urgent. Doar o deschire totală a granţelor pentru persoane şi bunuri, inclusiv exporturi, poate aduce schimbarea ce să permită civililor din Gaza să îşi reconsolidere economia şi să scape de sărăcia pe care a adus-o blocada.?

Pe de altă parte, mişcarea Hamas, care conduce Fâşia Gaza, a descris decizia Israelului ca fiind "o şmecherie."

"Aceste este un nou truc menit a creşte imaginea asediului şi a permite continuarea sa, în loc să fie ridicat şi oprit," arăta Hamas .

 Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Fasia Gaza miscarea Hamas
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close