Antena 3 CNN Externe Israelul a deportat în SECRET peste 1000 de sudanezi. Odată ajunşi acasă, aceştia riscă pedepse grave

Israelul a deportat în SECRET peste 1000 de sudanezi. Odată ajunşi acasă, aceştia riscă pedepse grave

Israelul a deportat în SECRET peste 1000 de sudanezi. Odată ajunşi acasă, aceştia riscă pedepse grave
Sursa foto: Foto: AFP/Reuters
26 Feb 2013   •   16:30

Israelul a deportat cel puţin 1000 de sudanezi, pe bază de "plecare voluntară", transmite Haaretz. Agenţia ONU, care monitorizează situaţia refugiaţilor susţine că nu a fost informată de această manevră şi susţine că deportaţii au fost obligaţi să se întoarcă în Sudan, ţara lor de origine, în care li se interzice clar să viziteze sau să locuiască în Israel.

Conform informaţiilor prezentate, operaţiunea de repatriere a fost desfăşurată în secret, pe parcursul a câtorva luni.

Un înalt comisar ONU, cu sarcini de monitorizare a refugiaţilor, susţine că nu a primit nici o notă de înştiinţare asupra acestor evenimente. El precizează că repatrierea nu a fost voluntară, fiind "greu de crezut că libera decizie poate fi luată din spatele gratiilor", relatează ziarul israelian.

Sudanul este inamicul declarat al Israelului. O vizită a unui cetăţean sudanez în Israel este pedepsită aspru de legea sudaneză, iar dacă respectivul a şi locuit o vreme acolo, va fi judecat ca şi cum ar fi comis o infracţiune extrem de gravă.

Paşapoartele emise de autorităţile de la Khartoum sunt valabile în toate statele lumii, mai puţin în Israel. Activiştii drepturilor umanitare cred că persecutarea era un motiv mai mult decât întemeiat pentru acordarea statutului de refugiat imigranţilor sudanezi, ajunşi în Israel.

Autorităţile de la Tel Aviv au încercat să "fenteze" vigilenţa vameşilor din Sudan, făcând aranjamente ca cei deportaţi să facă o escală într-o a treia ţară, a cărui nume nu a fost făcut public.
O sursă oficială israeliană a confirmat, pentru  Haaretz, că statul a suportat costurile biletelor de avion.

Sudanezii reprezintă grupul cel mai numeros de refugiaţi, care caută adăpost în Israel. Ei intră ilegal, cel mai des prin Egipt, fugind de sărăcie, de numeroasele conficte armate sângeroase sau de persecutarea, de ordin religios sau tribal, exercitată de guvernul de la Khartoum.

"Deportarea sudanezilor în Sudan ar putea fi cea mai gravă încălcare a Convenţiei Refugiaţilor, semnată şi de Israel, o crimă fără precedent", a subliniat reprezentantul ONU la Tel Aviv, Michael Bavli, într-o sesizare către Autoritatea Vamală, a Populaţiei şi a Emigranţilor.

×
Subiecte în articol: Tel Aviv Sudan
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close