Antena 3 CNN Externe Israelul a început expulzarea activiştilor capturaţi sâmbătă

Israelul a început expulzarea activiştilor capturaţi sâmbătă

Israelul a început expulzarea activiştilor capturaţi sâmbătă
Sursa foto: vas
06 Iun 2010   •   12:52

Israelul a început expulzarea activiştilor capturaţi, sâmbătă, de pe nava Rachel Corrie, care se îndrepta spre Fâşia Gaza cu ajutoare, în încercarea de a sparge blocada impusă în regiune. Potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului de Interne israelian, opt dintre cei 19 activişti de pe vas au fost de acord să fie trimişi înapoi în ţările de origine.

Trupele speciale israeliene au preluat, sâmbătă, controlul vasului fără a întâmpina rezistenţă din partea echipajului. Incidentul nu a trecut neobservat de autorităţile internaţionale. O reuniune de urgenţă a Consiliului de securitate al ONU va avea loc luni.

Cei 11 pasageri, cinci irlandezi şi şase malaysieni, şi echipajul navei irlandeze Rachel Corrie, interceptată şi controlată de Israel, vor fi expulzaţi duminică, a anunţat purtătoarea de cuvânt a serviciului pentru imigraţie, potrivit AFP.
"Toate persoanele de la bordul navei vor fi expulzate duminică, după ce vor semna un document prin care renunţă să apeleze la justiţia israeliană pentru a contesta această măsură", a declarat purtătoarea de cuvânt Sabin Hadad.
Printre pasagerii propalestinieni figurează laureata premiului Nobel pentru Pace din 1976, nord-irlandeza Mairead Maguire, în vârstă de 66 de ani.
Pasagerii şi cei opt membri ai ecipajului navei au fost transferaţi sâmbătă pe aeroportul internaţional Ben Gurion, în apropiere de Tel Aviv, în vederea expulzării, după interceptarea vasului Rachel Corrie de către comandouri israeliene în timp ce încerca să forţeze blocada impusă Fâşiei Gaza.
Purtătoarea de cuvânt a precizat că cei şase malaysieni şi un cubanez vor fi transferaţi în Iordania prin punctul de trecere a frontierei de la Allenby. Celelalte 12 persoane vor fi repatriate la bordul unui avion.
Agenţia iordaniană Petra a confirmat că şase malaysieni şi un cubanez vor tranzita Iordania.
Un indonezian care făcea parte dintre pasagerii convoiului de nave atacat luni urmează să ajungă în acelaşi timp cu grupul în Iordania, a anunţat Petra.
Potrivit purtătoarei de cuvânt israeliene, plecarea lui Mairead Maguire şi a colegilor acesteia a fost întârziată din cauza refuzului iniţial al grupului de a semna un document prin care renunţă să facă apel la justiţia israeliană pentru a contesta expulzarea.
Rachel Corrie trebuia să facă parte din convoiul interceptat luni de comandourile marinei israeliene, o intervenţie care a degenerat în confruntări violente soldate cu moartea a nouă civili (opt turci şi un americano-turc) şi zeci de răniţi.

Antena3.ro


×
Subiecte în articol: nava Gaza echipaj
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close