Antena 3 CNN Externe Israelul acuză China că a sprijnint financiar Hamas. Martorul cheie este un fost ofiţer antitero de la Tel Aviv

Israelul acuză China că a sprijnint financiar Hamas. Martorul cheie este un fost ofiţer antitero de la Tel Aviv

Israelul acuză China că a sprijnint financiar Hamas. Martorul cheie este un fost ofiţer antitero de la Tel Aviv
12 Noi 2013   •   17:35

Cabinetul premierului israelian, Benjamin Netanyahu, este decis să permită unui fost oficial de securitate de la Tel Aviv să depună mărturie într-un proces, intentat de familiile victimelor unor atentate sinucigaşe, în care o instituţie bancară chineză este acuzată că a facilitat finanţarea celulelor teroriste.

22 de familii, ale căror rude au pierit în urma unor atentate sinucigaşe palestiniene, acuză Bank of China că, prin filialele sale americane, a servit şi sprijinit transferul de bani către grupurile palestiniene extremiste, cum ar fi Hamas sau Jihadul Islamic.

Rudele celor ucişi au pretenţii compensatoare de ordinul sutelor de milioane de dolari, iar procesele au fost deja aduse în faţa mai multor tribunale din SUA.

Depoziţia lui Uzi Shaya (nume conspirativ), un fost ofiţer antitero israelian, este privită ca un moment crucial, având în vedere că se aşteaptă ca declaraţiile lui să dezvăluie conexiunile dintre banca guvernamentală chineză şi organizaţiile palestiniene. Totodată, dacă acuzaţiile se vor dovedi adevărate, se preconizează escaladarea tensiunilor diplomatice dintre Ierusalim şi Beijing.

×
Subiecte în articol: Tel Aviv china, beijing Hamas
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close