Antena 3 CNN Externe Israelul cere comunităţii internaţionale să împiedice plecarea către Gaza a unei nave libiene

Israelul cere comunităţii internaţionale să împiedice plecarea către Gaza a unei nave libiene

Israelul cere comunităţii internaţionale să împiedice plecarea către Gaza a unei nave libiene
10 Iul 2010   •   10:55

Israelul a cerut vineri comunităţii internaţionale să depună eforturi pentru a împiedica o navă libiană să se îndrepte către Gaza, forţând blocada navală impusă de forţele israeliene, informează Haaretz.

Într-o scrisoare transmisă secretarului general al Naţiunilor Unite, ambasadorul israelian la ONU afirmă că "Israelul cere comunităţii internaţionale să-şi exercite influenţa asupra guvernului libian, astfel încât acesta să dea dovadă de responsabilitate şi să împiedice plecarea navei către Fâşia Gaza".

Conform agenţiei France Presse, unul dintre fiii liderului libian Moammar Kadhafi a pregătit o navă cu ajutor umanitar, care urmează să plece din Grecia către Fâşia Gaza. Asociaţia umanitară Kadhafi, condusă de Saif al-Islam Kadhafi, afirma că se aşteaptă ca nava Hope, sub pavilion moldovenesc, să poată pleca în cursul zilei de vineri, însă informaţii ulterioare indicau că aceasta nu va putea pleca decât sâmbătă.

Scrisoarea transmisă secretarului general al ONU adaugă că "Israelul îşi rezervă, conform legislaţiei internaţionale, dreptul de a împiedica această navă să încalce blocada navală impusă Fâşiei Gaza".

Blocada a fost impusă în 2007, după ce gruparea Hamas a preluat controlul în Gaza, şi, deşi Israelul a ridicat recent o parte dintre restricţiile pentru transporturile terestre, blocada navală a rămas în vigoare. O tentativă anterioară de spargere a blocadei s-a soldat, la sfârşitul lunii mai, cu moartea a nouă cetăţeni turci, în cursul unei intervenţii a forţelor israeliene.

Copii ale scrisorii au fost transmise şi actualului preşedinte al Consiliului de Securitate al ONU, precum şi preşedintelui Adunării Generale, un cetăţean libian care a ocupat funcţia de ministrul de Externe în guvernul de la Tripoli.

Foto: blog.nj.com

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Libia Fasia Gaza Hamas
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close