Antena 3 CNN Externe Israelul e hotărât să împiedice nava moldovenească închiriată de Libia pentru spargerea blocadei impuse Fâşiei Gaza

Israelul e hotărât să împiedice nava moldovenească închiriată de Libia pentru spargerea blocadei impuse Fâşiei Gaza

Israelul e hotărât să împiedice nava moldovenească închiriată de Libia pentru spargerea blocadei impuse Fâşiei Gaza
11 Iul 2010   •   10:58

Oficialii israelieni şi-au manifestat duminică hotărârea de a împiedica nava moldovenească, plecată din Grecia şi închiriată de Libia, să ajungă în Gaza şi să spargă blocada impusă enclavei palestiniene, relatează AFP.

"Israelul nu îi va permite vaporului să îşi descarce încărcătura direct în portul Gaza", a avertizat la radioul public ministrul fără portofoliu Yossi Peled al partidului Likud, al premierului Benjamin Netanyahu.

El a apreciat că un astfel de precedent "ar avea consecinţe grave din punctul de vedere al securităţii" pentru Israel, deschiderea portului Gaza putând permite, în opinia lui, introducerea masivă de arme în Fâşia Gaza, controlată de mişcarea islamistă Hamas.

La rândul său, ministrul Apărării Ehud Barak a calificat în noaptea de sâmbătă spre duminică noua tentativă de a sparge blocada o "provocare inutilă", potrivit unui comunicat oficial.

"Sfătuim organizatorii acestui transport să se lase escortaţi de vapoarele marinei de război în portul israelian Ashdod sau să meargă direct în portul (egiptean) Al-Arich", a adăugat el.

"Este posibil să se transfere încărcătura, odată verificată, după descărcarea ei la Ashdod, dar nu vom permite intrarea în Gaza a armelor sau materialelor care ar putea fi folosite în scopuri militare", a avertizat el.

Duminică încă nu se ştia cu claritate care este destinaţia navei după ce Israelul a afirmat că a reuşit, pe cale dimplomatică, să împiedice sosirea acesteia în Gaza.

Atena a declarat că a primit asigurări din partea Libiei că nava merge până la urmă în Egipt, dar un oficial al asociaţiei libiene care a iniţiat proiectul a declarat că aceasta îşi menţine cursul către Gaza.

Foto: tpwd.state.tx.us

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Fasia Gaza port nava Libia
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close