Antena 3 CNN Externe Israelul îşi apără conduita din Gaza: am respectat legile

Israelul îşi apără conduita din Gaza: am respectat legile

Israelul îşi apără conduita din Gaza: am respectat legile
Sursa foto: gaza conflict
23 Apr 2009   •   03:38

Armata israeliană şi-a apărat conduita din timpul războiului cu Hamas din Gaza de la începutul anului, respingând acuzaţiile că ar fi încălcat legislaţia internaţională.
Cinci anchete ale forţelor militare au arătat că armata ?a operat în concordanţă cu legea internaţională?, arăta aceasta într-un comunicat.
Armata şi-a menţinut un ?înalt nivel profesional şi moral în timp ce se confrunta cu un duşman ce lupta deliberat din zone civile. Duşmanul a pus capcane cu explozibil în case, a tras din şcoli la care învăţau proprii copii şi a folosit civili ca scut uman."
Pe de altă parte organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului susţin că raportul armatei este "problematic" şi că o anchetă independentă este singura modalitate de a investiga acuzaţiile.
Comunicatul armatei susţine că s-au descoprit un număr foarte mic de incidente în care au apărut erori de informaţii sau operaţionale. Printre acestea bombardarea unei locuinţe în cartierul Zeitun din Gaza City în care au murit 21 de persoane, când a fost confundată cu un depozit vecin.
Aceste incidente au fost calificate ca inevitabile în situaţii de luptă.
Printre acuzaţiile principale contra armatei s-a constituit faptul că aceasta ar fi folosit rachete cu fosfor alb, interzise în zonele dens populate, fapt la care armata a răspuns că au fost folosite ?în concordanţă cu legea internaţională."
În comunicat, forţele armate arată că au făcut toate eforturile pentru a evita victimele civile, printre care răspândirea a două milioane de fluturaşi şi 165.000 de telefoane date rezidenţilor din zonele de blocadă ce anunţau atacuri iminente.
?Datele colectate de organizaţiile israeliene pentru apărarea drepturilor omului arată că mulţi civili au fost ucişi în gaza nu din cauza unor întâmplări nefericite, ci ca rezultat direct al politicii militare implementate în luptă?, arată un grup de 10 ONG-uri, ce cer anchete independente.
În timpul conflictului au fost ucişi peste 1400 palestinieni şi 13 israelieni.
ONU a format o comisie care să ancheteze acuzaţiile de crimă din timpul conflictului, dar Israelul a anunţat deja că nu va coopera.
Antena3.ro

×
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close