Antena 3 CNN Externe Israelul şi palestinienii acceptă relansarea negocierilor directe de pace

Israelul şi palestinienii acceptă relansarea negocierilor directe de pace

Israelul şi palestinienii acceptă relansarea negocierilor directe de pace
Sursa foto: Foto: minnpost.com
21 Aug 2010   •   11:30

Israelul şi palestinienii au răspuns favorabil, vineri, la invitaţia secretarului de Stat american, Hillary Clinton, de relansare a negocierilor de pace directe între cele două părţi la 2 septembrie, la Washington, relatează AFP.

Invitaţia Statelor Unite intervine după 20 de luni de blocaj, în urma suspendării în decembrie 2008 a discuţiilor, care trebuie să trateze probleme sensibile, precum cea a oraşului Ierusalim, a frontierelor şi dreptului refugiaţilor palestinieni de a reveni.

"Premierul (Benjamin) Netanyahu primeşte favorabil invitaţia Statelor Unite de a începe negocieri directe fără condiţii prealabile", a declarat el într-un comunicat, precizând că a "cerut negocieri directe de 18 luni".

Netanyahu a respins anterior cererea palestiniană privind prelungirea suspendării temporare a colonizării în Cisiordania ocupată ca o condiţie pentru reluarea negocierilor directe.

"El este mulţumit de clarificarea americană privind discuţii fără condiţii prealabile", continuă textul, adăugând că "Israelul vrea negocieri globale şi serioase".

"Ajungerea la un acord este o provocare dificilă dar posibilă. Vom sosi la aceste negocieri cu veritabila dorinţă de a ajunge la un acord de pace între cele două popoare, care va proteja interesele securităţii naţionale a Israelului", adaugă textul.

Ministrul Apărării, Ehud Barak, a declarat că "Israelul vrea pace şi securitate". "Cele două părţi vor trebui să ia decizii curajoase pentru a ajunge la un acord", a adăugat el, într-un comunicat.

De partea palestiniană, Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OLP), a anunţat, în urma unei reuniuni a comitetului său executiv sub preşedinţia lui Mahmoud Abbas, la Ramallah, în Cisiordania, că acceptă reluarea negocierilor de pace directe.

"Comitetul executiv al OLP anunţă că acceptă o reluare a negocierilor directe cu Israelul, conform comunicatului Cvartetului internaţional pentru Orientul Mijlociu", a declarat Yasser Abed Rabbo, membru al acestei instanţe.

Comitetul executiv al OLP regrupează principalele formaţiuni palestiniene, cu excepţia mişcării islamiste Hamas. Această mişcare, care deţine controlul în Fâşia Gaza din iunie 2007, a anunţat la rândul său că respinge negocierile.

"Poporul palestinian nu se va simţi angajat de rezultatele acestei invitaţii înşelătoare", a declarat un purtător de cuvânt al Hamas, Sami Abu Zuhri.

Antena3.ro

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close