Antena 3 CNN Externe Israelul vrea să construiască un cartier de colonizare în Ierusalimul de Est. SUA condamnă proiectul

Israelul vrea să construiască un cartier de colonizare în Ierusalimul de Est. SUA condamnă proiectul

Israelul vrea să construiască un cartier de colonizare în Ierusalimul de Est. SUA condamnă proiectul
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
04 Dec 2012   •   08:07

Oficialii israelieni iau în considerare relansarea unui proiect de construire a 1.600 de locuinţe la Ramat Shlomo, un cartier de colonizare în Ierusalimul de Est. Proiectul este condamnat de Washington încă din 2010, a anunţat luni un purtător de cuvânt al ministerului de Interne israelian, citat de AFP.

"Comisia Ministerului de Interne pentru Ierusalim se va reuni peste două săptămâni pentru a discuta eventuale obiecţii la acest program (de construcţie) care a fost aprobat în urmă cu peste doi ani", în martie 2010, a precizat purtătorul de cuvânt.

"Comisia va hotărî ulterior dacă va lua sau nu în considerare anumite obiecţii şi va acţiona în consecinţă", a mai spus purtătorul de cuvânt. El a adăugat că "este nevoie de timp ca locuinţele să fie scoase la vânzare".

Proiectul este unul controversat şi a fost oprit după ce a declanşat o gravă criză diplomatică între Statele Unite şi Israel în timpul unei vizite la Ierusalim a vicepreşedintelui american Joe Biden la 9 martie 2010.

Ramat Shlomo este un cartier de colonizare cu evrei ultraortodocşi aflat în sectorul de est al Ierusalimului. Cartierul este locuit în mare parte de arabi, anexat de Israel în 1967. Comunitatea internaţională nu recunoaşte această anexare.

Aurorităţile americane s-au alăturat luni seară capitalelor europene care se opun acestor proiecte israeliene.

"Solicităm liderilor israelieni să reexamineze aceste decizii unilaterale şi să dea dovadă de reţinere, deoarece aceste acte sunt contraproductive şi vor îngreuna reluarea negocierilor directe între Israel şi palestinieni", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.

Israelienii au anunţat în schimb că nu vor renunţa la decizia de a continua să construiască colonii în Ierusalimul de Est şi Cisiordania, în pofida "presiunilor internaţionale".

×
Subiecte în articol: SUA Israel Ierusalimul de est
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close