Antena 3 CNN Externe Italia a semnat un acord de gaze cu Algeria: livrările vor crește cu 40%

Italia a semnat un acord de gaze cu Algeria: livrările vor crește cu 40%

Italia a ajuns la un acord pentru a-și crește importurile de gaze din Algeria cu aproximativ 40%, în primul său acord major pentru a căuta surse alternative de aprovizionare de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia

Italia a semnat un acord de gaze cu Algeria: livrările vor crește cu 40%
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    12 Apr 2022   •   08:40

În timpul unei vizite în Algeria, premierul italian Mario Draghi a spus că acordurile la care au ajuns au fost un pas important în dorința Italiei de a-și reduce dependența de gazul rusesc, relatează Reuters .

„Vor urma alții”, a spus el reporterilor după întâlnirea cu președintele algerian Abdelmajid Tebbun.

Italia, care primește aproximativ 40% din importurile de gaze din Rusia, încearcă acum să-și diversifice mixul energetic. Autoritățile au apelat la multe țări, în special, Congo, Angola, Azerbaidjan și Qatar, pentru a găsi o oportunitate de a înlocui cele 29 de miliarde de metri cubi de gaz primiți de la Rusia.

Grupul energetic italian Eni (ENI.MI) a declarat că a convenit cu Sonatrach să crească treptat debitele în conducta Transmed începând cu acest an și își propune să atingă 9 miliarde de metri cubi de gaz suplimentar pe an până în 2023-2024.

Europa refuză gazul rusesc

Italia nu este singura țară care caută surse alternative de aprovizionare. Comisia Europeană a propus Europei să reducă importurile de gaze rusești cu două treimi în acest an și să le elimine treptat până în 2027.

Cu una dintre cele mai mari rețele de transport de gaze din Europa, Italia este văzută ca un viitor punct de sprijin în Europa pentru gazul și hidrogenul verde produse în Africa de Nord și nu numai. Potrivit lui Mario Draghi, Italia este, de asemenea, pregătită să colaboreze cu Algeria pentru dezvoltarea energiei regenerabile și a hidrogenului verde.

În același timp, vicepreședintele Comisiei Europene,  Josep Borrell consideră că respingerea gazului rusesc nu va opri războiul Rusiei împotriva Ucrainei .

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina Italia gaz Algeria
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close