Antena 3 CNN Externe Italia are preşedinte. Giorgio Napolitano a obţinut un nou mandat, în urma votului din Parlament

Italia are preşedinte. Giorgio Napolitano a obţinut un nou mandat, în urma votului din Parlament

Italia are preşedinte. Giorgio Napolitano a obţinut un nou mandat, în urma votului din Parlament
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
20 Apr 2013   •   20:00
Update 20:00 - Actualul preşedinte al Italiei, Giorgio Napolitano, a obţinut un nou mandat, în cursul unui vot desfăşurat în Parlament, relatează ziarul La Repubblica.
   
Conform presei italiene, Napolitano a primit în total 738 de voturi, depăşind cu mult pragul de 504 voturi, adică jumătate plus un vot din totalul de 1.007.
   
Napolitano, care în iunie va împlini 88 de ani, a acceptat sâmbătă să candideze pentru un nou mandat de preşedinte. Pe parcursul ultimelor săptămâni, Napolitano argumentase că este prea bătrân pentru a accepta un nou mandat de şapte ani de preşedinte al Italiei.

Dar, sâmbătă, în contextul impasului politic, Partidul Democrat, condus de Pier Luigi Bersani, şi Partidul Poporul Libertăţii, al lui Silvio Berlusconi, i-au cerut lui Napolitano să accepte încă un mandat.
   
"Nu mă pot sustrage responsabilităţii pe care o am în faţa naţiunii", a spus, până la urmă, Napolitano, acceptând noua candidatură.
   
Însă Beppe Grillo, liderul Mişcării populiste şi contestatare Cinci Stele, a denunţat aranjamentele politice care au condus la susţinerea unei noi candidaturi a lui Napolitano, calificând această situaţie drept o "lovitură de stat" şi făcând apel la manifestaţii.
-------------------

Update 16:55
- Preşedintele în funcţie al Italiei, Giorgio Napolitano, în vârstă de 88 de ani, a acceptat să candideze pentru un nou mandat şi are şanse foarte mari de a fi ales, pe fondul impasului politic privind desemnarea viitorului şef al statului, relatează AFP.



-------------------

Preşedintele în funcţie al Italiei, Giorgio Napolitano, în vârstă de 88 de ani, a acceptat să candideze pentru un nou mandat şi are şanse foarte mari de a fi ales, pe fondul impasului politic privind desemnarea viitorului şef al statului, relatează AFP.
   
Al cincilea vot în Parlamentul italian pentru desemnarea preşedintelui ţării s-a soldat cu un eşec, sâmbătă la prânz, relatează AFP.
   
Cele mai multe voturi - 462 din totalul de 1007 - au fost nule.
   
Candidatul propus în acest scrutin, Stefano Rodot, susţinut de Mişcarea populistă Cinci Stele, a primit doar 210 voturi, dar avea nevoie de 504 pentru a fi ales.
   
În acest context, Partidul Democrat, condus de Pier Luigi Bersani, şi Partidul Poporul Libertăţii, al lui Silvio Berlusconi, i-au cerut actualului preşedinte, Giorgio Napolitano, în vârstă de 88 de ani, să accepte încă un mandat.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close