Antena 3 CNN Externe Italia cunoaşte cea mai gravă criză de aproape două decenii

Italia cunoaşte cea mai gravă criză de aproape două decenii

Italia cunoaşte cea mai gravă criză de aproape două decenii
11 Dec 2008   •   12:09

A patra mare economie a Europei a intrat în recesiune, după ce Produsul Intern Brut a scăzut până la cel mai mic nivel din ultimul deceniu, conform unei estimări a Institutului Naţional de Statistică (ISTAT).
Acesta a confirmat că, în perioada iulie-septembrie 2008, PIB-ul Italiei s-a contractat cu 0,5 procente comparativ cu trimestrul precedent, ca urmare a scăderii exporturilor şi investiţiilor. Este cel mai mare declin înregistrat de Italia după 1998. În trimestrul al doilea economia Italiei a înregistrat o creştere negativă de 0, 4 procente. În ritm anual, trimestrul trei 2008 comparativ cu trimestrul trei 2007, PIB al Italiei s-a contractat cu 0,9 procente, a confirmat Istat.
Exporturile au scăzut cu 1,6 procente în trimestrul al treilea, în timp ce investiţiile totale, care includ şi sectorul transporturilor, s-au redus cu 1,9 procente. Institutul a apreciat că, şi în condiţiile în care, în trimestrul patru, PIB va înregistra o creştere zero, pe ansamblul anului 2008 Italia va înregistra un recul al PIB de 0,3 procente.
Luna trecută, un oficial Istat a declarat că economia Italiei trece în prezent prin cea mai gravă recesiune de după 1992, an în care PIB s-a contractat timp de trei trimestre consecutive. Tot luna trecută guvernul de la Roma a anunţat un plan de stimulare a economiei care să contracareze recesiunea, plan ce va include şi măsuri de sprijinire a sectorului bancar, în valoare de până la 12 miliarde de euro.
In ultimele sale prognoze, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a anunţat că se aşteptă în cazul Italiei la un recul al PIB de 0,4 procente în acest an şi o contracţie de un procent în 2009. La rândul său, Fondul Monetar Internaţional (FMI) prognozează un recul de 0,2 procente în 2008 şi de 0,6 procente în 2009.
Antena3.ro

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close