Antena 3 CNN Externe Italia. Europarlamentarii acuză guvernul Berlusconi că discriminează rromii

Italia. Europarlamentarii acuză guvernul Berlusconi că discriminează rromii

Italia. Europarlamentarii acuză guvernul Berlusconi că discriminează rromii
19 Sep 2008   •   21:34

Autorităţile de la Roma trebuie aduse în faţa Curţii Europene de Justiţie pentru felul în care sunt trataţi rromii stabiliţi în Italia, susţine europarlamentarul român Renate Weber. Weber a discutat cu ministrul de interne italian Roberto Maroni şi cu prefecţii şi primarii din Roma, Milano şi Napoli şi a vizitat şi câteva tabere de nomazi.

Europarlamentarii din Comisia pentru Libertăţi Civile au vrut să vadă cu ochii lor condiţiile în care trăiesc rromii în taberele din Italia. Vizita vine după ce la începutul acestei luni oficialităţile europene au aprobat iniţiativa executivului de la Roma de efectuare a recensământului în taberele de nomazi, unde se află mulţi români. Europarlamentarii aflaţi în vizită la Roma acuză Italia că discriminează rromii, iar poliţia italiană îi agresează. Pe de altă parte, autorităţile italiene se simt scandalizate şi resping orice acuzaţii de acest fel.

Printre măsurile anunţate în luna mai de guvernul Berlusconi se numără folosirea testelor ADN atunci când apar cereri de reîntregire a familiei, dar şi amprentarea rromilor, inclusiv a minorilor. Aceste iniţiative, văzute drept o cale de luptă împotriva infracţionalităţii, au fost considerate de Parlamentul European ca fiind "acte de discriminare pe bază de rasă şi origine etnică".

"Nimeni nu o să recunoască, sunt convinsă, că a greşit. Dar în realitate suntem în faţa unei asemenea situaţii, când au greşit. Au greşit rău de tot şi la acest moment încearcă o formă de scăpare", a declarat Renate Weber.

Înainte de vizitarea taberelor de rromi, europarlamentarii din Comisia de Libertăţi Civile au discutat cu ministrul italian de interne Roberto Maroni. Spre deosebire de alte declaraţii anterioare, ministrul Maroni a spus acum că românii sunt bineveniţi să muncească în Italia şi că vor fi trataţi la fel ca orice italian. De altfel, a mai declarat Roberto Maroni, în curând se va întâlni cu miniştrii români ai justiţiei şi internelor tocmai pentru a discuta.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Renate Weber roma
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close