Antena 3 Externe Italia introduce vaccinarea obligatorie pentru copiii care vor să meargă la școală

Italia introduce vaccinarea obligatorie pentru copiii care vor să meargă la școală

19 Mai 2017   •   17:17
Italia introduce vaccinarea obligatorie pentru copiii care vor să meargă la școală

Guvernul italian a adoptat vineri un decret-lege care-i obligă pe părinţi să-şi vaccineze copiii pentru a-i putea înscrie la şcoală, pe fondul unui vârf al cazurilor de rujeolă care afectează ţara de la începutul anului, informează Reuters şi France Presse. 

Decretul ''face obligatorii anumite vaccinuri care până acum erau doar recomandate'', cum ar fi cele împotriva rujeolei sau meningitei, a declarat şeful guvernului, Paolo Gentiloni, după şedinţa de guvern. 

De acum va fi ''imposibilă'' înscrierea la creşă sau grădiniţă a copiilor între 0 şi 6 ani nevaccinaţi. În total 12 vaccinuri devin obligatorii. La 6 ani, vârsta de şcolarizare obligatorie, părinţii copiilor nevaccinaţi vor trebui să plătească amenzi grele. 

Italia se confruntă de la începutul anului cu o recrudescenţă a cazurilor de rujeolă, care îngrijorează autorităţile. Potrivit Observatorului italian privind rujeola, 2.395 de cazuri au fost înregistrate între 1 ianuarie şi 14 mai, faţă de 860 pentru tot anul 2016. Iar 89% dintre pacienţii din acest an nu au fost vaccinaţi. 

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citată de mass-media italiene, Italia şi România înregistrează doar ele 48% din cazurile de rujeolă de pe întreg teritoriul Uniunii Europene. 

Cele 12 vaccinuri care sunt de acum obligatorii în Italia au rolul de a preveni următoarele boli: poliomielita, difteria, tetanosul, hepatita B, haemophilus B, meningita B şi C, rujeola, rubeola, oreionul, tusea convulsivă şi varicela. 

''Aceasta este un mesaj foarte puternic adresat populaţiei'', a reacţionat ministrul sănătăţii, Beatrice Lorenzin, care face presiune de săptămâni pentru adoptarea acestei măsuri contestate în parte de colegul său de la educaţie şi viguros de Mişcarea 5 Stele (M5S, populist), care consideră că este un cadou făcut industriei farmaceutice. 

După ce a depăşit 90%, rata copiilor de doi ani vaccinaţi împotriva rujeolei a scăzut la 85,3% în 2015, în timp ce OMS recomandă o rată de 95%, pentru a opri circulaţia acestui virus foarte contagios. 

În general benignă, rujeola poate provoca complicaţii uneori mortale. În timpul ultimei epidemii importante, în 2002, Italia a înregistrat 15 decese la 18.000 de cazuri.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close