Antena 3 CNN Externe Italia. Mii de femei protestează faţă de indecenţa promovată de Berlusconi

Italia. Mii de femei protestează faţă de indecenţa promovată de Berlusconi

Italia. Mii de femei protestează faţă de indecenţa promovată de Berlusconi
Sursa foto: Foto: Mediafax
13 Feb 2011   •   17:02

Mii de femei s-au reunit duminică în mai multe oraşe din Italia, din Palermo până în Veneţia, pentru a denunţa imaginea "indecentă" pe care o promovează, stilul de viaţă al premierului Silvio Berlusconi, titrează AFP.

Mişcarea se intiulează "Dacă nu acum, când?" şi denunţă "reprezentarea indecentă şi repetată a femeii ca obiect gol de comerţ sexual în ziare, la televiziune şi în publicitate". "Apărăm valoarea demnităţi femeilor", proclama o pancartă, în deschiderea cortegiului organizat la Palermo de către această manifestaţie.

Scandalul Ruby a fost picătura care a umplut paharul, în opinia a numeroase italience. În acest caz, Berlusconi este acuzat că a recurs la serviciile unei prostituate minore, în timpul petrecerilor cu numeroase tinere, la reşedinţa sa de lângă Milano.

"Importanţa acestei manifestaţii rezidă atât în participarea femeilor, cât şi a bărbaţilor, tinerilor şi bătrânilor, intelectualilor şi muncitorilor", a comentat Rosa Russo Iervolino, primarul oraşului Neapole (sud), care a participat la acest marş, organizat în oraşul său.

În nordul ţării, la Trieste, aproximativ 3.000 de persoane au manifestat şi cerut, printre altele, demisia primului-ministru italian.

Cu toate că în aceste manifestaţii nu poate fi revendicată nicio apartenenţă politică sau sindicală, majoritatea de dreapta vede în acestea un atac politic.

"Femeile care ies în stadă astăzi sunt puţin numeroase şi manifestează numai în scopuri politice. Să nu ne spună nouă că vor să îşi apere demnitatea, în condiţiile în care ele sunt primele care califică drept prostituată orice femeie care intră la premier", a declarat ministrul Educaţiei, Mariastella Gelmini.

Manifestaţii sunt prevăzute în toată ţara, dar şi în străinătate. La Tokyo, o sută de persoane au protestat în faţa Centrului Cultural Italian. La Bari, în Puglia, aproximativ 3.000 de persoane - potrivit prefecturii poliţiei, 10.000 - potrivit organizatorilor, au defilat în centrul oraşului, în timp ce un comitet al organizaţiei sarde a anunţat că "mii de persoane" (manifestează) în mai multe oraşe din Sardinia.

La Veneţia, aproximativ 9.000 de persoane au manifestat "contra unui model al relaţiilor bărbaţi-femei afişat de una dintre cele mai importante personalităţi ale statului". La Pescara, pe coasta adriatică, "piaţa Sacro Cuore era plină de manifestanţi, aşa cum nu a fost de zeci de ani", scrie agenţia Ansa.

×
Subiecte în articol: berlusconi Silvio Berlusconi
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close