Antena 3 CNN Externe Iulia Timoşenko cere manifestanţilor să ÎNLĂTURE DICTATURA lui Ianukovici

Iulia Timoşenko cere manifestanţilor să ÎNLĂTURE DICTATURA lui Ianukovici

Iulia Timoşenko cere manifestanţilor să ÎNLĂTURE DICTATURA lui Ianukovici
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
30 Noi 2013   •   17:08
Lidera opoziţiei ucrainene, Iulia Timoşenko, a lansat un apel la organizarea de manifestaţii pentru înlăturarea de la putere a "dictaturii" preşedintelui Viktor Ianukovici, relatează AFP, conform Mediafax.
"Mă adresez tuturor ucrainenilor pentru a le cere să se ridice împotriva dictaturii regimului Ianukovici", a transmis Timoşenko din închisoare.
"Nu plecaţi de pe străzi până ce regimul nu va fi înlăturat pe cale paşnică", a spus Timoşenko. Luni, Timoşenko a intrat în greva foamei pentru a denunţa refuzul Kievului de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană. UE a condiţionat semnarea acordului de asociere de eliberarea Iuliei Timoşenko.
Opoziţia din Ucraina a reiterat, sâmbătă, apelul privind demisia preşedintelui Viktor Ianukovici şi convocarea alegerilor prezidenţiale şi legislative anticipate. "Revendicările sunt demisia ministrului de Interne, o anchetă privind violenţele forţelor de ordine, convocarea de alegeri legislative şi prezidenţiale anticipate", a spus Arseni Iaţeniuk.
Forţele de ordine au intervenit violent, sâmbătă dimineaţă, pentru dispersarea manifestanţilor opoziţiei adunaţi în centrul Kievului, zeci de protestatari fiind răniţi. "Manifestanţii au fost dispersaţi cu brutalitate, zeci de persoane fiind rănite, iar alte zeci fiind reţinute", a declarat deputatul Andrei Şevcenko. "Ucraina nu s-a mai confruntat cu o asemenea situaţie", a adăugat el.
Site-ul de ştiri al opoziţiei Ukrainskaia Pravda a difuzat imagini care arată manifestanţi având sânge pe feţe. De asemenea, înregistrări video surprind intervenţia brutală a forţelor de ordine.
Liderii opoziţiei ucrainene au cerut, vineri seară, demisia preşedintelui Viktor Ianukovici, după refuzul acestuia de semnare a acordului de asociere cu Uniunea Europeană. "Cerem demisia preşedintelui Ianukovici", au declarat principalii lideri ai opoziţiei într-o rezoluţie citită vineri seară în faţa celor aproximativ 10.000 de manifestanţi adunaţi în Piaţa Independenţei din Kiev. 
"Cerem iniţierea procedurii de demitere a preşedintelui de către Parlament şi organizarea alegerilor prezidenţiale înainte de anul 2015", a declarat Arseni Iaţeniuk, un apropiat al Iuliei Timoşenko. 
"Sabotarea semnării acordului de asociere este un act de trădare", a spus, la rândul său, Vitali Kliţciko, fost campion la box şi liderul partidului Udar. 
Preşedintele Viktor Ianukovici a renunţat, săptămâna trecută, la negocierile Ucrainei în vederea semnării acordului de asociere cu UE.
 

×
Parteneri
Ministrul Educației are COVID-19
x close