Antena 3 CNN Externe Iulia Timoşenko, fost premier ucrainean, va fi arestată preventiv

Iulia Timoşenko, fost premier ucrainean, va fi arestată preventiv

Iulia Timoşenko, fost premier ucrainean, va fi arestată preventiv
Sursa foto: Foto: abendblatt.de
05 Aug 2011   •   16:22

Înalta Curte de Justiţie din Ucraina a emis mandat de arestare pe numele fostului premier Iulia Timoşenko, informează BBC.

Potrivit AFP, justiţia ucraineană a ordonat plasarea în detenţie preventivă a fostului premier Iulia Timoşenko.

În cursul audierilor desfăşurate vineri la Kiev, judecătorul Rodion Kireiev a decis să dea curs solicitării Parchetului de plasare a liderei opoziţiei ucrainene în arest preventiv.

Actualul premier ucrainean, Mikola Azarov, a fost audiat, vineri dimineaţă, la Tribunalul din Kiev, în calitate de martor în procesul Iuliei Timoşenko.

Timoşenko riscă 10 ani de închisoare, ea fiind acuzată că şi-a depăşit atribuţiile de premier, în 2009, autorizând, fără aprobarea Guvernului, semnarea unor contracte privind importul de gaze naturale ruseşti la un preţ prea mare, dezavantajos pentru Kiev.
   
Fostul premier susţine că procesul este unul politic, orchestrat de preşedintele Viktor Ianukovici.
    
Iulia Timoşenko e suspectată că ar fi utilizat ilegal fonduri de aproape 290 de milioane de dolari din buget.

Fostul premier susţine însă că banii sunt în continuare în vistieria statului şi a dat de înţeles că este o victimă a facţiunii pro-ruse care conduce acum Ucraina. Dacă va fi inculpată oficial, Timoşenko riscă peste şapte ani de închisoare.

Parchetul General de la Kiev a decis, în decembrie 2010, consemnarea ei la domiciliu, fiind cercetată pentru abuz de putere.

În mai 2010, Parchetul ucrainean a demarat o primă anchetă împotriva lui Timoşenko, pentru tentativă de corupere a judecătorilor Curţii Supreme. Potrivit anchetatorilor, ea ar încercat în 2003 să dea mită pentru a obţine eliberarea unor apropiaţi şi foşti colaboratori.

 


×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close