Antena 3 CNN Externe Prof. Dr. Iulian Chifu vorbește în exclusivitate la Antena 3 despre cât de vulnerabilă este România în fața unor noi atentate teroriste

Prof. Dr. Iulian Chifu vorbește în exclusivitate la Antena 3 despre cât de vulnerabilă este România în fața unor noi atentate teroriste

SUA a declarat război terorismului după atentatele de 11 septembrie, prin invadarea Afganistanului. România i-a stat alături. 27 de români au murit în Afganistan de la începutul războiului. Prof. dr. Iulian Chifu, Președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Avertizare Timpurie din București a vorbit în exclusivitate la Antena 3 despre cât de vulnerabilă este acum România în fața unor noi atacuri teroriste.

Prof. Dr. Iulian Chifu vorbește în exclusivitate la Antena 3 despre cât de vulnerabilă este România în fața unor noi atentate teroriste
Sursa foto: Facebook/Iulian Chifu
de Alexandra Ionescu    |    12 Sep 2021   •   12:18

Patru președinți ai Americii au stat umăr la umăr, la 20 de ani de la atentatele care au schimbat lumea. 11 septembrie este ziua în care teroriștii au lovit cele mai puternice simboluri americane și au dărâmat turnurile gemene, au atacat sediul armatei americane cu avioane de pasageri deturnate și transformate în bombe.

Donald Trump nu și-a făcut apariția la ceremonii. Joe Biden, actualul președinte a dat ordinul de retragere al trupelor din Afganistan.

Tot el a fost primul politician de anvergură care a iești să liniștească populația: ”Alegerea cu care ne-am confruntat a fost retragere și escaladare!.

Despre cât de vulnerabilă este Româniaîn fața unor noi atacuri teroriste a vorbit pentru Antena 3 prof. dr. Iulian Chifu, Președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Avertizare Timpurie din București.

”La nivel intern există în continuare această problemă, am văzut că terorismul s-a mutat de la teroriștii care vin din afară, la un terorism intern, tocmai s-a deschis în urmă cu câteva zile procesul de la Bataclan.

Deja se află un terorism și o radicalizare islamică ce se află în interiorul statelor Occidentale, și acest lucru este cel care amenință în primul rând, în momentul de față, statele noastre.

În ceea ce privește terorismul, să zicem succesorul al-Qaeda actuală și organizațiile teroriste care sunt în Afganistan, evaluarea curentă (...) este că chiar dacă începe să se dezvolte în Afganistan sub talibani, o asemenea organizație teroristă are nevoie de circa 5 ani pentru a putea planifica, conduce, proiecta, un atac terorist la distanță strategică de centrul unui spațiu Occidental.

Absența lui Donald Trump de la comemorarea atacurilor din 11 septembrie va fi explicată probabil chiar de el, a precizat dr. Chifu. 

”El este un președinte atipic, a avut comportamente cu multe singularități. E mai importantă prezența celorlalți președinți, și în special alegerea făcută de George W. Bush în acest an, să-i omagieze pe cei care cu prețul vieții lor au evitat ca cel de-al patrulea avion să lovească Casa Albă, după ce turnurile gemene și Pentagonul fuseseră lovite.

Cred că e un punct foarte important, în măsura în care noi va trebui să învățăm din ce în ce mai mult (...) să omagiem veteranii care nu mai înseamnă veteranii celui de-al doilea Război Mondial, ci înseamnă veteranii războialeor noi ale României, Afganistan, Irak, Angola, Bosnia, Kosovo (...), și care sunt una dintre principalele dovezi ale faptului că deținem o armată care este calificată și antrenată în teatre de război curente, teatre de război reale, complicate, și acest lucru creste în mod substanțial capacitatea de descurajare a unei armate, odată ce 32.000 de oameni ai săi au praticipat în teatre de operațiuni de această factură.

 

 

×
Subiecte în articol: Iulian Chifu terorism România atentate SUA
Parteneri
51% dintre românii care voiau să lucreze în armată au fost respinş
x close