Antena 3 CNN Externe Ivo Josipovici a câştigat alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit rezultatelor oficiale

Ivo Josipovici a câştigat alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit rezultatelor oficiale

Ivo Josipovici a câştigat alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit rezultatelor oficiale
11 Ian 2010   •   13:30

Noul preşedinte al Croaţiei este social-democratul Ivo Josipovici, ales în urma scrutinului de duminică, conform rezultatelor aproape definitive ale celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, prezentate de Comisia Electorală Centrală, transmite AFP.

După numărarea rezultatelor din 99,62 la sută din birourile electorale, Jospovici a obţinut 60,29 % din voturile electoratului, conform aceleiaşi surse. Milan Bandici, adversarul lui Jospovici a obţinut voturile a 39,71 dintre cei care au participat la scrutin.

Mai mult de 4,4 milioane de alegători, dintre care 400.000 din Diaspora, au fost aşteptaţi la urne duminică. Nivelulde participare la scrutin a fost de 50,28 la sută.

Josipovici, în vârstă de 52 de an, este membru al Partidului Social-Democrat (SDP) şi este al treilea preşedinte al Croaţiei, fostă republică iugoslavă, care şi-a proclamat independenţa în 1991. Josipovici este expert în drept penal internaţional, dar şi compozitor de muzică clasică.


"Vreau o Croaţie europeană [...], nu doar prin aderarea sa la UE, ci şi împărtăşind valorile pe care le apărăm: cele ale democraţiei, libertăţii, drepturilor omului, respectului legilor, drepturilor minorităţilor şi libertăţii religioase", a declarat Josipovici, după anunţarea rezultatelor.

"Toţi vrem să trăim într-o ţară unde munca este plătită şi delictele sunt pedepsite, o ţară a justiţiei şi securităţii sociale", a mai spus Josipovici.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: alegeri alegeri prezidentiale
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close