Antena 3 CNN Externe Șamanul QAnon se dezice de conspiraționiști și se recunoaște vinovat în speranța unei pedepse mai mici

Șamanul QAnon se dezice de conspiraționiști și se recunoaște vinovat în speranța unei pedepse mai mici

Bărbatul supranumit "șamanul QAnon", care a devenit imaginea insurgenței de la Capitoliu după ce a pătruns în clădire gol până la brâu și purtând o căciulă de blană cu coarne, a pledat vinovat pentru unul din capetele acuzare formulate de procurori la adresa lui.

Șamanul QAnon se dezice de conspiraționiști și se recunoaște vinovat în speranța unei pedepse mai mici
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Sep 2021   •   13:56

Jacob Anthony Chansley s-a recunoscut vinovat pentru obstrucționarea sesiunii Congresului şi riscă o pedeapsă de trei ani de închisoare.

Unul dintre numeroșii adepți QAnon arestați în urma evenimentelor din 6 ianuarie 2021, Chansley, trimis de instanță să fie evaluat psihiatric, și-a recunoscut vinovăția din detenție.

QAnon este o mișcare eterogenă de adepți ai teoriilor conspiraționiste care se declară convinși de rolul fostului președinte Donald Trump în luptă cu o elită coruptă și constituită din pedofili bogați, care ar forma un așa-numit stat paralel.

În urma revoltei din 6 ianuarie, Chansley a fost surprins la pupitrul Senatului numindu-l "trădător" pe vicepreședintele Mike Pence.

El a recunoscut la proces că, după ce a pătruns în Capitoliu, a rostit o rugăciune de mulțumire pentru oportunitatea de a transmite "tiranilor, comuniștilor şi globaliștilor" mesajul că "națiunea este a noastră, nu a lor, şi că nu vom permite Americii şi felului american de viață să se prăbușească".

Potrivit documentelor acuzării, înainte de asaltul asupra Capitoliului, Chansley invita la "identificarea şi spânzurarea celor din guvernul SUA" desemnați drept trădători de către conspiraționiști.

În pledoaria sa, avocatul acestuia a precizat că bărbatul suferă de tulburări psihice.

Conform informațiilor din arhivele militare, între 2005 şi 2007 Jacob Anthony Chansley a fost intern la serviciul poștal al veteranilor US Navy, de unde a fost dat afară pentru a refuzat să se vaccineze anti-antrax.

"Evenimentele din 6 ianuarie nu pot fi șterse, dar esențial va fi modul în care națiunea noastră, Departamentul nostru de Justiției, dau dovadă de răbdare şi compasiune pentru cei cu vulnerabilități de sănătate mintală", a mai spus avocatul lui Chansley, adăugând că acesta s-a dezis de teoriile conspiraționiste QAnon.

×
Subiecte în articol: QAnon Jacob Anthony Chansley
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close