Antena 3 CNN Externe Jaful secolului continuă. Tablouri ale unor pictori celebri, furate dintr-un muzeu din Bruxelles

Jaful secolului continuă. Tablouri ale unor pictori celebri, furate dintr-un muzeu din Bruxelles

Jaful secolului continuă. Tablouri ale unor pictori celebri, furate dintr-un muzeu din Bruxelles
Sursa foto: Foto: vrijeacademie.nl
de M.Z.    |    17 Iul 2013   •   12:58
Un număr de 10 opere de artă, printre care tablourile "La penseuse", de olandezul Kees Van Dongen, şi "Crevettes et coquillages", de belgianul James Ensor, au fost furate în noaptea de luni spre marţi dintr-un muzeu din Bruxelles, a anunţat, marţi, custodele instituţiei, citată de AFP.
 
"Toate alarmele s-au declanşat, însă hoţii au fost deosebit de rapizi, totul a fost făcut în două minute", a declarat custodele muzeului şi grădinilor Van Buuren, Isabelle Anspach, informează Mediafax.
 
Hoţii au forţat o fereastră pentru a pătrunde în clădire, o vilă din cărămizi roşii situată în Uccle, un cartier de lux din capitala belgiană.
 
Custodele nu a precizat titlurile celorlalte opere furate şi nici suma la care se ridică prejudiciul.
 
Pictorul James Ensor (1860-1949), originar din Ostende, este unul dintre marii maeştri ai expresionismului. Tabloul său "Entre du Christ ? Bruxelles" este expus la Muzeul Getty din Los Angeles.
 
Olandezul Kees Van Dongen (1877-1968), care a primit cetăţenia franceză în 1928, a reprezentat punctul central al unei expoziţii intitulate "Van Dongen, fauve, anarchiste et mondain", organizată în 2011 la Muzeul de Artă Modernă din Paris.
 
Isabelle Anspach a precizat că sistemul de securitate al muzeului Van Buuren era deosebit de performant şi că poliţia belgiană a iniţiat o anchetă.
 
Instalat în fosta casă a cuplului de filantropi Alice şi David Van Buuren, muzeul expune operele maeştrilor flamanzi şi italieni din secolul al XV-lea până în secolul al XIX-lea, dintre care mai multe tablouri în ulei realizate de doi fii ai lui Pieter Brueghel, Rembrandt, Domenico Guardi, Ignace Fantin-Latour şi Vincent Van Gogh. 
 
Opere din secolul al XX-lea, semnate de Paul Signac, Leonard Tsugouharu Foujita, Max Ernst şi din şcoala belgiană, de Constant Permeke şi Rik Wouters, completează colecţia muzeului. 

Furtul are loc la circa jumătate de ani de la jaful secolului. Picasso, Gaugain şi Matisse au înfruntat Infernul lui Dante. Tablourile furate din Rotterdam, transportate în perne şi arse. Conform unei expertize care ar fi gata deşi anchetatorii DIICOT susţin că nu e, cenuşa găsită în soba mamei lui Radu Dogaru ar proveni de la tablourile arse. Ca atare, Gaugain, Matisse, Picasso ar fi înfruntat Infernul lui Dante şi ar fi ajuns pe foc. Asta nu înainte de a fi luaţi de pe pereţii unui celebru muzeu cu ajutorul unei şurubelniţe şi puşi în perne. 

Şase persoane au fost trimise în judecată în acest dosar. Este vorba despre Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi Adrian Procop.

Valoarea prejudiciului în cazul furtului celor şapte tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam a fost estimată la 18 milioane de euro.
 
 

×
Subiecte în articol: tablouri Bruxelles
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close