Antena 3 CNN Externe Japonezii au măsurat greşit nivelul radiaţiilor şi au panicat populaţia

Japonezii au măsurat greşit nivelul radiaţiilor şi au panicat populaţia

Japonezii au măsurat greşit nivelul radiaţiilor şi au panicat populaţia
Sursa foto: Foto: AFP/Mediafax
28 Mar 2011   •   08:48
Update 09.25 - Un nivel al iodului radioactiv de 1.150 de ori mai mare decât limita legală a fost măsurat în apa mării prelevată la aproximativ 30 de metri de reactoarele 5 şi 6 ale centralei nucleare Fukushima, din nord-estul Japoniei, a anunţat, luni, Agenţia pentru Siguranţă Nucleară, citată de AFP. Testele realizate la reactoarele 1, 2, 3 şi 4, cele mai avariate, arată că nivelul iodului era duminică de aproape 2.000 de ori mai mare decât limita normală.

Autorit
ăţile japoneze şi-au cerut scuze pentru că au panicat populaţia, după ce au dat publicităţii rezultatele unei măsurători greşite a nivelului de radiaţii de la Fukushima. Cifrele apărute iniţial indicau o concentraţie a substanţelor toxice, de 10 milioane de ori mai mare decât cea normală. Pe de altă parte, un nou cutremur de 6,5 grade pe scara Richter a zguduit duminică noapte nord estul Japoniei. Autorităţile locale au lansat o alertă de tsunami.

O nouă serie de măsurători va avea loc la reactorul doi de la Fukushima. Experţii vor testa din nou apa aflată într-un bazin subteran. Oficialii de la Tokyo au decis să facă teste noi după ce, duminică, o măsurătoare greşită a pus pe toată lumea pe jar.

Echipa care răceşte reactorul 2 a fost evacuată când s-a descoperit că apa din bazinul subteran avea un nivel de radiaţii uriaş. Mai exact, concentraţia de substanţe toxice era de 10 milioane de ori mai mare decât cea normală. Panica nu a durat totuşi prea mult. După câteva ore, autorităţile au anunţat că cifrele erau greşite. Şi şi-au cerut scuze pentru dezinformare.

Alarma de duminică s-a dovedit a fi falsă, dar situaţia de la Fukushima rămâne critică. Nivelul radiaţiilor a atins cel mai înalt nivel de după cutremurul din 11 martie.

Washingtonul a trimis o încă o navă care să ajute la răcirea reactoarelor. De asemenea, americanii au oferit niponilor şi costume de protecţie împotriva radiaţiilor - pentru muncitorii care se apropie de centrala din Fukushima.

Ca şi cum n-ar fi fost suficient, Japonia a fost zguduită de un nou cutremur în această noapte. Seismul de 6,5 grade pe scara Richter s-a resimţit în prefectura Miyagi -zonă deja devastată de tragedia din 11 martie. Autorităţile au lansat o alertă de tsunami.
 

 

×
Subiecte în articol: japonia radiatii
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close