Antena 3 CNN Externe Japonezii critică vizita lui Medvedev în insulele Kurile, prima a unui preşedinte rus din 1945

Japonezii critică vizita lui Medvedev în insulele Kurile, prima a unui preşedinte rus din 1945

Japonezii critică vizita lui Medvedev în insulele Kurile, prima a unui preşedinte rus din 1945
Sursa foto: Foto: fearthefin.com
01 Noi 2010   •   12:28

Tensiuni în Japonia, în urma vizitei lui Dmitri Medvedev în insulele Kurile. Ministrul japonez al Afacerilor Externe, Seiji Maehara, l-a convocat luni pe ambasadorul Rusiei la Tokyo, pentru a protesta faţă de vizita preşedintelui rus într-una din insulele Kurile, informează AFP. Insula vizitată de Medvedev, aflată în administraţia Moscovei, este revendicată de Japonia. Vizita lui Medvedev este prima a unui şef de stat rus după 1945 în acest arhipelag.

"I-am spus că este vorba despre o problemă internă rusă. Am cerut Japoniei să trateze acest caz în mod calm şi echitabil", a declarat ambasadorul Mihail Beli, la ieşirea din minister.

Primul-ministru japonez Naoto Kan a clasificat vizita lui Medvedev drept "foarte regretabilă". "În condiţiile în care poziţia Japoniei este aceea că cele patru insule ale Teritoriilor din Nord fac parte din teritoriul japonez, vizita preşedintelui este foarte regretabilă", a spus premierul japonez în Parlament.

Dmitri Medvedev a ajuns luni pe insula Kunashiri (Kunaşir în rusă), una dintre cele patru insule numite Kurilele de Sud în Rusia şi Teritoriile de Nord în Japonia. Preşedintele urmează să viziteze o staţie geotermică, să aibă întâlniri cu locuitori ai insulei şi să inspecteze mai multe şantiere de construcţii.

×
Subiecte în articol: Dmitri Medvedev japonia
Parteneri
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români
x close