Antena 3 CNN Externe Japonezii protestează contra bazelor americane

Japonezii protestează contra bazelor americane

Japonezii protestează contra bazelor americane
Sursa foto: okinowa baza
26 Apr 2010   •   22:53

Aproape 100.000 de protestatari au participat la o demonstraţie la Okinawa contra bazei aeriene americane, într-un nou pas ce domină politica naţională din Japonia şi ameninţă relaţiile cu Washington.
Guvernatorul din Okinawa, Hirokazu Nakaima, preşedintele adunării din Okinawa şi majoritatea primarilor din cele 41 de oraşe ale prefecturii Okinawa s-au alăturat protestelor de lângă baza aeriană Kadena, cea mai mare unitate militară americană din regiunea Asia-Pacific.
Demonstanţii purtau bannere galbene cu mesaje clare de protest contra prezenţei americane pe insulă: "Fără Bază!" şi "Bazele SUA să părăsească Okinawa!"
Scandalul se centrează în jurul bazei americane Futenma, care conform unui pact din 2006 cu Washington urma a fi mutat din aglomeratul oraş Ginowan în mai liniştita zonă de coastă Henoko din Okinawa.
Premierul Yukio Hatoyama, al cărui partid a câştigat alegerile generale din septembrie, arăta că va revizui acordul din 2006 şi va muta Futenma de pe insula Okinawa . Cu toate acestea, căutarea unor locaţii alternative a provocat mai multe proteste locale.
"Vrem ca premierul Hatoyama să îşi ţină promisiunea a bazei aeriene Futenma," arăta Nakaima.
Mulţi din locuitorii insulei resping greaza prezenţă militară americană, o moştenire a celui de-al Doilea Război Mondial, şi se plâng de zgomot, poluare şi conflicte cu soldaţii americani.
Chestiunea relocării bazei americane ameninţă viitorul politic al lui Hatoyama, premierul fiind prins ntre Washington şi aliaţii săi de stânga.
Peste 70 procente din unităţile americane din Japonia, alături de peste jumătate din cei 47.000 soldaţi sunt localizaţi în Okinawa.
Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close