Antena 3 CNN Externe Japonia a declarat alertă nucleară, după o defecţiune la reactorul unei centrale

Japonia a declarat alertă nucleară, după o defecţiune la reactorul unei centrale

Japonia a declarat alertă nucleară, după o defecţiune la reactorul unei centrale
Sursa foto: Foto: Video News
11 Mar 2011   •   14:26

Guvernul japonez a declarat stare de urgenţă la o centrală nucleară de lângă Onagawa, vineri, după ce o defecţiune la sistemul de răcire s-a produs în urma cutremului, urmat de tsunami-ul care a lovit coasta de est a Japoniei, informează msnbc.com.

Un administrator de la centrala din Onagawa, aparţinând companiei de electricitate Tohoku, a declarat că procesul de răcire a reactorului „nu decurge conform planului“. Acesta a adăugat că „a fost declarată starea de urgenţă nucleară“. Compania a făcut apel către populaţia din vecinătate să rămână calmă.

Un incendiu a izbucnit la centrală imediat după producerea cutremurului, potrivit agenţiei de presă Kyodo.

Pe de altă parte, autorităţile din prefectura Fukushima, unde se află o centrală nucleară a companiei de electricitate Tokyo, au declarat că sistemul de răcire a reactorului funcţionează normal.

Nu a fost clar imediat dacă există sau nu riscul unei scurgeri radioactive ca urmare a incendiului de la centrala companiei Tohoku Electric Power. Prefectura Miyagi, unde se află centrala în cauză, a fost una dintre cele mai afectate zone de tsunami.

Cele patru centrale nucleare japoneze, aflate cel mai aproape de epicentrul cutremurului, au fost închise cu succes, conform Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică.

Primul ministru japonez, Naoto Kan, a declarat, vineri, că seismul a produs distrugeri masive în nord-estul Japoniei, dar centralele nucleare din zonă nu au fost avariate, nefiind înregistrate scurgeri radioactive.

 

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close