Antena 3 CNN Externe Japonia a făcut "un uriaş pas în faţă" pentru rezolvarea crizei nucleare de la Fukushima

Japonia a făcut "un uriaş pas în faţă" pentru rezolvarea crizei nucleare de la Fukushima

Japonia a făcut "un uriaş pas în faţă" pentru rezolvarea crizei nucleare de la Fukushima
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
27 Iun 2011   •   14:39

Operatorul centralei nucleare de la Fukushima a făcut "un uriaş pas în faţă" către rezolvarea crizei nucleare care a apărut în urma cutremurului şi tsunamiului care au lovi Japonia în luna martie a anului acesta, informează Reuters.

Criza radiaţiilor s-ar putea apropia de sfârşit odată cu instalarea unui sistem care permite răcirea reactoarelor avariate şi evită deversarea apei contaminate în Oceanul Pacific.

Goshi Hosono, un consilier al primului ministru nipon, a declarat că acest sistem este "un uriaş pas înainte" care "permite rezolvarea problemei apei contaminate, ce a îngrijorat întregul mapamond, precum şi răcirea stabilă a reactoarelor".

Sistemul de procesare a apei foloseşte tehnologie dezvoltată de grupul francez Areva şi compania americană Kurion. Acesta poate procesa aproximativ 1.200 de tone de apă contaminată radioactiv pe zi.

Tepco preconizează că până la încheierea crizei, circa 250.000 de tone de apă vor fi procesate, operaţiunea costând aproximativ 53 de miliarde de yeni (660 de milioane de dolari). Peste 100.000 de tone de apă contaminată s-au acumulat deja la centrala nucleară.

Reprezentanţii Tepco au dat ca termen de rezolvare a crizei luna ianuarie a anului viitor. Câteva mii de persoane ocupă, în continuare, adăposturi provizorii, după ce au fost nevoite să evacueze zona din jurul centralei nucleare de la Fukushima.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close