Antena 3 CNN Externe Japonia a recunoscut că a ascuns un pact nuclear secret cu SUA

Japonia a recunoscut că a ascuns un pact nuclear secret cu SUA

Japonia a recunoscut că a ascuns un pact nuclear secret cu SUA
Sursa foto: bomba
10 Mar 2010   •   19:27

Ministerul japonez de Externe a confirmat existenţa a trei acorduri secrete din timpul Războiului Rece cu Washington ce includeau permisiunea pentru armata SUA de a aduce arme nucleare pe teritoriul său.

Anunţul public a pus capăt unor practici de decenii de a păstra secrete acordurile. Totuşi, informaţiile despre acorduri fuseseră deja făcute publice în SUA acum peste un deceniu.
Unul din pacturi, semnat în 1960, permitea SUA să aducă arme nucleare în Japonia fără consultări ulterioare. Aceasta a casat prevederile anterioare care cereau consultaţii cu Tokyo înainte de un asemenea pas, în lumina sentimentului japonez după bombardarea Hiroshimei şi oraşului Nagasaki în 1945.
Ministrul japonez de externe Katsuya Okada declara că "nu poate fi exclusă? posibilitatea ca arme nucleare să fi ajuns pe teritoriul ţării în acea perioadă, după ce ministerul a confirmat acordul.
El a adăugat totuşi că crede că nu au mai fost introduse arme nucleare din 1991, când preşedintele american George H.W. Bush a anunţat retragerea armelor nucleare tactice de pe navele şi submarinele americane.


Celelalte două pacturi permiteau SUA să folosească instalaţiile militare din Japonia, în cazul unor probleme în SUA, iar un altul prevedea împărţirea cheltuielilor în timpul predării Okinawa în 1972.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: japonia arme nucleare
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close