Antena 3 CNN Externe Japonia. Circa 400.000 de persoane au primit ordin de evacuare din cauza ploilor torenţiale din ultimele zile

Japonia. Circa 400.000 de persoane au primit ordin de evacuare din cauza ploilor torenţiale din ultimele zile

Japonia. Circa 400.000 de persoane au primit ordin de evacuare din cauza ploilor torenţiale din ultimele zile
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
14 Iul 2012   •   15:46

Aproximativ 400.000 de persoane au primit ordin sau recomandare de evacuare sâmbătă în sud-vestul Japoniei, unde 29 de persoane au murit sau au fost date dispărute din cauza ploilor torenţiale care s-au abătut asupra regiunii în ultimele trei zile, potrivit ultimului bilanţ oficial, citat de AFP.
   
Agenţia de meteorologie din Japonia a avertizat împotriva producerii unor noi alunecări de teren şi inundaţii în Kyushu, insulă din sudul arhipelagului, unde sâmbătă s-au înregistrat până la 11 centimetri de precipitaţii într-o oră.
   
Autorităţile au ordonat evacuarea a 260.000 de persoane, care au fost adăpostite în şcoli şi alte locuri publice, în nordul Kyushu unde râurile au ieşit din matcă, a anunţat presa locală.
   
Aproximativ 140.000 de locuitori au fost invitaţi să îşi părăsească locuinţele - o recomandare care nu este încă un ordin - potrivit unor surse oficiale contactate de AFP în patru prefecturi din insulă.
   
Imaginile televizate arată torente de apă plină de noroi care iau cu ele rămăşiţele caselor inundate în urma a ceea ce autorităţile au calificat drept precipitaţii sezoniere "fără precedent", apele unui râu atingând acoperişul unui restaurant înainte de a se retrage.
   
La Fukuoka, unde au fost înregistrate 181 de alunecări de teren, 78.600 de persoane au fost somate să îşi părăsească locuinţele, potrivit autorităţilor. În această localitate, aproximativ 820 de case au fost avariate şi trei poduri au fost rupte, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al prefecturii Fukuoka, Hiroaki Aoki, contactat prin telefon.
   
"Doi bărbaţi au fost salvaţi după alunecările de teren, iar o femeie este în continuare îngropată, dar nu ştim în ce stare sunt ei pentru moment", a adăugat el. "Nu îmi amintesc de inundaţii similare pe o întindere aşa de mare în prefectura noastră", a continuat el.
   
Peste 75 de centimetri de apă au căzut în trei zile în oraşul Aso, situat la poalele muntelui vulcanic din prefectura Kumamoto, anunţă agenţia de meteorologie. La Aso şi în împrejurimi, inundaţiile au provocat 20 de morţi, dintre care 19 în urma alunecărilor de teren şi a prăbuşirii caselor, potrivit ultimului bilanţ.
   
Nouă persoane au fost declarate dispărute, dintre care două de sâmbătă dimineaţa: un bărbat în vârstă de 30 de ani luat de o viitură în timp ce se afla în maşina sa, la Oita, şi o femeie în vârstă de 83 de ani îngropată de o alunecare de teren la Fukuoka.

×
Subiecte în articol: evacuare japonia ploi
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close