Antena 3 CNN Externe Japonia comemorează 20 de ani de la atacul cu gaz sarin de la metroul din Tokyo

Japonia comemorează 20 de ani de la atacul cu gaz sarin de la metroul din Tokyo

Japonia comemorează 20 de ani de la atacul cu gaz sarin de la metroul din Tokyo
20 Mar 2015   •   09:52

Japonia comemorează azi 20 de ani de la atacul cu gaz sarin al sectei Aum comis la metroul din Tokyo. Treisprezece persoane au murit atunci şi peste 6.000 au fost rănite, scrie DPA, în pagina electronică.

Angajaţii reţelei de metrou din capitala japoneză au păstrat un moment de reculegere în staţia Kasumigaseki în cursul dimineţii, în memoria victimelor atacului din 20 martie 1995. Printre victime s-au aflat şi două persoane care lucrau la această staţie.
Cinci membri ai sectei au folosit vârfurile unor umbrele pentru a sparge pachetele cu gaz sarin într-o garnitură de metrou la o oră de vârf, după care au fugit de la faţa locului în maşini conduse de parteneri, relatează Japan Times. Sarinul - un gaz toxic extrem de puternic - s-a evaporat în timp ce mii de persoane au urcat sau au coborât fără să ştie din trenurile vizate de atac.

Fondatorul sectei, Shoko Asahara, al cărui nume real este Chizuo Matsumoto, şi nouă dintre adepţii săi au fost condamnaţi la moarte, în timp ce alţi patru au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru atac şi o serie de alte infracţiuni, inclusiv crimă.
Niciuna dintre sentinţele de condamnare la moarte nu a fost executată până în prezent.
Agenţia de informaţii japoneză a declarat că, potrivit datelor din noiembrie, 1.650 de persoane aparţin celor două grupuri în care s-a scindat mişcarea - Aleph şi Hikari no Wa. 

×
Subiecte în articol: japonia
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close