Antena 3 CNN Externe Japonia, la câteva ore distanţă de o catastrofă nucleară. Radiaţiile împiedică folosirea tunurilor de apă

Japonia, la câteva ore distanţă de o catastrofă nucleară. Radiaţiile împiedică folosirea tunurilor de apă

 Japonia, la câteva ore distanţă de o catastrofă nucleară. Radiaţiile împiedică folosirea tunurilor de apă
Sursa foto: Foto: AFP/Mediafax
17 Mar 2011   •   08:10
Update 21.55: MAE îi sfătuieşte pe români să părăsească Japonia dacă prezenţa acestora acolo nu se mai impune cu necesitate, recomandă evitarea completă a zonei Sendai şi limitarea călătoriilor şi a şederii la Tokyo şi Yokohama.

Update 20.30:
 Situaţia la centrala nucleară Fukushima 1, grav avariată de cutremur, este "relativ stabilă" în comparaţie cu ziua de miercuri, "ceea ce este un lucru pozitiv", a declarat, joi, un expert al Agenţiei Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citat de AFP.

Update 16.20:
Niveluri ridicate de radiaţii au fost înregistrate pe o rază de 30 de kilometri de la centrala nucelară de la Fukushima. Conducerea Comisiei pentru Controlul Activităţilor Nucleare a fost convocată la următoarea şedinţă de Guvern, care ar putea avea loc duminică. CNCAN va prezenta o evaluare a situaţiei din Japonia, urmând ca miniştri să ia o decizie în privinţa cetăţenilor români care se află în această ţară.
 
Update 14.18: Două camioane speciale ale armatei au început joi să stropească reactorul 3 al centralei nucleare Fukushima, după o încercare nereuşită a tunului de apă al poliţiei, a anunţat AFP.

La operaţiunea de răcire a reactoarelor au fost trimise cinci camioane-cisternă ale armatei, cu 30 de tone de apă. Spre deosebire de camioanele poliţiei, aceste vehicule pot bombarda cu apă o ţintă fără ca soldaţii să fie obligaţi să iasă din cabină.

Update 13.00:
Operaţiunile de racire a reactoarelor de la centrala nucleară de la Fukushina decurg cu dificultate. Autorităţile nu pot folosi tunurile de apă pentru răcire din cauza radiaţiilor. 

Eforturi disperate pentru evitarea unei catastrofe nucleare în Japonia. Zeci de elicoptere bombardează cu apă reactorul numărul patru al centralei de la Fukushima într-un ultim efort pentru a-l răci. Specialiştii europeni susţin însă că un dezastru nuclear nu poate fi evitat în Japonia, care ar putea trece printr-o tragedie mai mare ca cea de la Cernobîl.

Statele unite au trimis mai mulţi experţi în Tokio după ce au constatat că nivelul radiaţiilor se află la un nivel extrem de mare şi au sfătuit americanii să evite călătoriile în Japonia. Marea Britanie îşi somează cetăţenii să părăsească Ţara soarelui Răsare în timp ce Uniunea Europeană spune că Japonia poate trece prin Apocalipsă.

Reactoarele, stropite cu apă din elicoptere


Pentru a r
ăci combustibilul nuclear, reactoarele de la Fukushima au fost stropite cu apă, din elicopter. Toată atenţia specialiştilor se concentrează acum asupra reactorului patru al centralei. “Credem că incinta secundară de protecţie a fost distrusă şi că în bazinul de combustibil folosit nu mai este apă deloc. Şi, din acest motiv, nivelul radiaţiilor este extrem de ridicat” consideră unul dintre specialiştii care se ocupă de acest caz.

Reacţiile nucleare continuă şi în barele de uraniu uzate. În lipsa apei de răcire, ele se pot încălzi până la topire, ceea ce ar elibera emisii radioactive de aceeaşi amploare ca la Cernobîl, dacă nu chiar şi mai puternice. Japonezii încearcă să răcească zona reactorului cu apă aruncată din elicopter, dar nivelul radioactivităţii era prea mare chiar şi în aer.

A fost chemată în ajutor şi poliţia, care va îndrepta asupra reactorului puternicele tunuri cu apă folosite, de obicei, împotriva manifestaţiilor violente. Armata americană colaborează şi ea la operaţiuni cu un avion-spion fără pilot, imun la radiaţii. Dar oficialităţile nipone nu se bucură de prea multă încredere.

Guvernul nipon a evacuat populaţia doar pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei. Specialiştii americani sunt, însă, de părere că zona evacuată trebuia să fie mult mai mare. Vântul îndreaptă particulele radioactive spre Oceanul Pacific.

Încă un cutremur în Oceanul Pacific 

Un cutremur cu magnitudinea 6.3 s-a produs cu puţin timp în urmă în Oceanul Pacific. Epicentrul s-a situat în largul mării, dar seismul nu a provocat un tsunami.

Localnicii contactaţi de Wall Street Journal spun că au simţit cutremurul, dar nu s-au înregistrat pagube.

Vanuatu este situat pe aşa-numita "centură de foc" a Pacificului iar cutremurele sunt foarte frecvente. Anul trecut, în apele arhipelagului s-au consemnat trei seisme de magnitudine 7. 
 


Mai multe state îşi avertizează cetăţenii să părăsească Japonia

Pe fondul catastrofei de la centrala nucleară Fukushima Daiichi din nordul Japoniei, China este prima ţară care a început să-şi evacueze cetăţenii din Japonia, declarând că "seriozitatea şi incertitudinea" reactoarelor deteriorate i-a făcut să fie "foarte preocupaţi" de siguranţa populaţiei, potrivit Yahoo News. 

Mai mult de 3.000 de chinezi au fost deja evacuaţi din nord-estul Japoniei, în special din zona afectată de cutremur.

Şi Australia le-a recomandat cetăţenilor săi din Japonia să încerce să plece din acele zone, având în vedere regiunile afectate de cutremurul de vineri, cu o magnitudine de 8,9, potrivit Yahoo News.

Franţa a cerut cetăţenilor săi aflaţi în Tokio sau alte zone ale Japoniei, să se întoarcă în ţară, dacă nu au nici un motiv întemeiat care îi ţine acolo.

Serbia şi Croaţia şi-au sfătuit cetăţenii să plece din Japonia.

Ministerul de Externe al Marii Britanii recomandă populaţiei să evite pe cât posibil deplasările în Japonia, adăugând că oficialii monitorizează atent situaţia referitoare la nivelul de radiaţii.

OMS: Sănătatea românilor nu este deocamdată pusă în pericol

Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că, deşi momentan nivelul radiaţiilor emise de reactoarele nucleare din Japonia nu prezintă un risc crescut pentru sănătate, situaţia s-ar putea schimba dacă vor avea loc şi alte incidente la alte centrale

Specialiştii OMS consideră că, momentan, pentru populaţia României nu există riscuri şi este improbabil ca ele să apară în următoarea perioadă, datorită distanţei mari faţă de Japonia şi a nivelului de radioactivitate care nu depăşeşte nivelurile de intervenţie stipulate în legislaţie. 

Experţii ISP mai precizează cã existã planuri de urgenţã la nivel naţional şi sunt stabilite proceduri de rãspuns în caz de alertã radiologicã.

×
Subiecte în articol: japonia Fukushima reactor
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close