Antena 3 CNN Externe Japonia şi Rusia vor coopera în lupta împotriva terorismului

Japonia şi Rusia vor coopera în lupta împotriva terorismului

Japonia şi Rusia vor coopera în lupta împotriva terorismului
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
02 Noi 2013   •   17:52
Miniştrii Apărării şi Afacerilor Externe ai Japoniei şi Rusiei au anunţat sâmbătă că au decis să coopereze în domeniile luptei împotriva terorismului şi pirateriei, în cadrul unei reuni în premieră care a avut loc în pofida diferendelor teritoriale dintre cele două ţări, relatează AFP, conform Mediafax.
Ministrii japonezi de Externe Fumio Kishida şi al Apărării Itsunori Onodera au participat la o reuniune în format "2+2" de o zi cu omologii lor ruşi Serghei Lavrov şi, respectiv, Serghei Şoigu, la Tokyo.
Este vorba despre prima întâlnire de acest tip între cele două ţări, care îşi dispută în continuare suveranitatea asupra unor insule din nordul Japoniei şi Extremul Orient rus.
Tokyo şi Moscova au convenit să efectueze exerciţii comune de antrenament între Forţele japoneze de Autoapărare şi Marina rusă în cadrul eforturilor împotriva terorismului şi piraţilor, au anunţat miniştrii într-un comunicat comun. Cele două ţări au decis totodată să lanseze "discuţii ruso-japoneze privind securitatea cibernetică" şi să accelereze alte discuţii în domeniile securităţii şi apărării, inclusiv prin reuniuni la nivel ministerial.
"Am pornit bine, deschizând un nou capitol al relaţiilor japonezo-ruse", şi-a exprimat Kishida satisfacţia într-o conferinţă de presă comună.
O nouă cooperare în domeniul securităţii "va avea un impact pozitiv asupra negocierilor privind semnarea unui tratat de pace", pe care cei doi vecini nu l-au semnat încă din cauza diferendelor teritoriale, în contextul în care relaţiile comerciale sunt înfloritoare, ca urmare a nevoii sporite a Japoniei de hidrocarburi.
Tokyo şi Moscova se înfruntă asupra Insulelor Kurile, situate la extremitatea de nord a arhipelagului japonez, pe care Tokyo le numeşte "teritoriile de nord". Cei doi vecini îşi dispută în continuare cele patru insule anexate de sovietici la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Miniştrii au anunţat vineri că cele două ţări se vor întâlni din nou, la începutul lui 2014, la nivel de adjuncţi ai miniştrilor de Externe, pentru a discuta despre aceste probleme.
Lavrov a adăugat sâmbătă că discuţiile au purtat, de asemenea, asupra situaţiei în peninsula coreeană, disputelor teritoriale, traficului de droguri şi infracţiunilor transfrontaliere.
Prima reuniune în format "2+2" între Moscova şi Tokyo este cu atât mai semnificativă cu cât până în prezent Tokyo participa la asemenea reuniuni doar cu Australia şi Statele Unite, în contextul în care relaţiile cu Beijingul sunt tot mai tensionate din cauza unui conflict teritorial în Marea Chinei de Est.
Potrivit unor observatori, degradarea clară a relaţiilor dintre Tokyo şi Beijing, din cauza ambiţiilor tot mai puternice de afirmare ale chinezilor în Marea Chinei de Est, ar putea să explice în parte o dezgheţare vizibilă a relaţiilor ruso-japoneze.
 

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close